Objavljen broj 25 »Grba i zastave«

Ulazeću u svoje 13. godište objavljen je 25. broj našeg časopisa »Grb i zastava« na 36 stranica. Dodatne primjerke GiZ-a možete naručiti preko izdavačke kuće Leykam International. Iz »Uvodnika« donosimo:

Nema slađeg i istodobno gorčeg osjećaja urednika kada se nađe pred znatno više kvalitetnih tekstova nego što ima mjesta u časopisu. Tako sam se našao pred nezahvalnim izborom što ostaviti za sljedeći put.
Naši vjerni čitatelji primijetit će da u ovom broju nedostaje sljedeći nastavak Todorovićevog niza o zastava na portolanima. Ne zato što ga autor ne bi pripremio, nego je dostojanstveno pristao pričekati jesenski broj. I nije jedini, a o ostalima više sljedeći put.

No, ove odnedavno dostupne zastave s tih digitaliziranih bisera srednjovjekovne kartografije otvaraju nove poglede na mnoga područja povijesti simboličkog identiteta, kao što nam naznačuje
Božić u svojem članku.

S veseljem donosimo Barićev prilog o zastavama iz Tridesetogodišnjeg rata, a s osobitim zadovoljstvom objavljujemo neke „skrivene“ tajne sarajevskih muzeja iz pera Amera Sulejmanagića. Nastavljamo Galovićev niz o hrvatskim heraldičarima, i Horvatov o zastavama iz bitaka. Redovito pratimo i Međunarodni festival zastavica u Zagrebu, lani održan po deseti put. Kuščić nam je ponovo pripremio zanimljiv prilog iz dalmatinske plemićke heraldike. Tako i Kramberger dopunjava svoj raniji prilog o jednom pronađenom prstenu drugim sličnim pronalaskom. I u ovom broju mađarski nam kolega Pelles piše o svojim istraživanjima riječkog brodarstva u vrijeme ugarske uprave i zastava iz tog perioda.

Od novih izdanja ovaj put ćemo razmotrit rijetku novost iz BiH, vrijedni katalog splitske izložbe te poseban broj Hrvatske revije posvećen heraldici. Galović nas ponovo izvještava o sjajnim diplomskim radovima, koje ćemo neke, također, uskoro, nadamo se, moći prikazati i u rubrici novih izdanja.

Na koncu, meni je osobno (zato što sam se i sam podosta bavio srodnim temama) osobito drag Vitezov prilog koji može poslužiti kao ogledni primjerak metodološkog pristupa istraživanju suvremenih municipalnih grbova i zastava.

Nova rubrika Bljesci uvedena prošlim brojem (koju ste lijepo prihvatili, hvala) podijelila je djelomično sudbinu drugih priloga koji su morali biti ostavljeni za jesen (za poneki najkraći prilog ipak smo našli mjesta, potražite ih sa znakom munje), ali zahvaljujem se svima koji su poslali priloge i ideje te ponovo pozivam da nam skrećete pažnju na zanimljiva događanja i materijale u medijima i druge teme koje smatrate da vrijedi podijeliti s našim čitateljstvom u domovini i u inozemstvu.

Kao i inače, želim vam da uživate čitajući GiZ,
Željko Heimer

Popis sadržaja ovog i prethodnih brojeva pogledajte na »Grb i zastava« – Sadržaj.