Nova knjiga o riječkim zastavama

Heimer: Zastave Rijeke- Monografija dva stoljeća borbe grada za pravo na svoju zastavu, SDR, Rijeka, 2022.

Nakon višegodišnjeg proučavanja, objavljenih nekoliko znanstvenih radova i sudjelovanja na međunarodnim kongresima s tom temom te održanih nekoliko javnih predavanja u Rijeci, predsjednik HGZD-a Željko Heimer objedinio je svoja istraživanja gradske zastave i raznovrsnih drugih zastava koje su se rabile i danas se rabe u gradu na Rječini. Poticaj za sustavno istraživanje gradske zastave potekao je iz udruge Slobodna Država Rijeka, koja godinama podržava inicijativu da grad dobije svoju povijesnu zastavu kao službenu gradsku zastavu. Iako se prije par godina činilo da je ta borba završena uspješno, ona je postigla tek djelomičan uspjeh, tako da je riječka trobojnica usvojena za svečanu – povijesnu gradsku zastavu koja se rabi u posebnim prilikama, dok je službena zastava ostala svijetloplava inačica s današnjim službenim gradskim grbom.

Knjiga predstavlja zastave koje su isticane u Rijeci od postavljanja štandarca 1508. i od srednjeg vijeka prikazane u portolanima, preko zastava koje prikazuju gradski grb na varijantama nacionalnih trobojnica (austrijska, ugarska, hrvatska) do ideje i dugotrajnog postupka odobrenja prve prave gradske zastave u bojama grba dodijeljenog 1659. godine. No, i nakon toga, svaka promjena vlasti, a njih je u Rijeci tijekom 20. stoljeća bilo itekako mnogo, tražila je načina da gradsku zastavu promijeni na ovaj ili onaj način, uvodeći svoje ideološke elemente ili izbacujući koje ranije.

Osim sustavnog pregleda povijesti same gradske zastave, monografija predstavlja i niz drugih zastava iz raznih razdoblja riječke povijesti: administrativnih jedinica, pomorskih vlasti i brodarskih kompanija, sportske, akademske, vatrogasne i lovačke zastave, zastave postrojbi iz Domovinskog rata, pa i posebne pojedinačne zastave trsatskog svetišta, riječkog karnevala, dječjih vrtića, a završava sa zastavom manifestacije Europska prijestolnica kulture 2020. Iako to nikako ne može obuhvatit sve zastave koje su se ikada rabile u Rijeci, ovime je obuhvaćena glavnina veksilološkog korpusa grada.

Knjiga sadrži više od dvjesta ilustracija, većinom autorovih crteža zastava, a popraćena je s više od 450 bilježaka, te detaljnim pregledom literature i izvora.


Naslov: Zastave Rijeke – monografija 200 godina borbe grada za pravo na svoju zastavu
Autor: Željko Heimer
Nakladnik: mjesto, godina: Udruga Slobodna Država Rijeka: Rijeka, 2022.
ISBN: 978-953-49496-2-7
Recenzenti: prof. dr. sc. Željko Bartulović, izv. prof. dr. sc. Tomislav Galović
Uvez: meki
Stranica: 144
Veličina: 24×16 cm (9.5″×6.5″)
Cijena: 20 EUR
Narudžbe na mileticr@gmail.com Predrag Miletić, tajnik udruge Slobodna Država Rijeka