Promovirana knjiga Zastave Izraela

Prenosimo tekst i fotogafije Slavice Šarović s Portala za nacionalne manjine HR https://nacionalnemanjine.hr/promovirana-knjiga-zastave-izraela/


Promovirana knjiga Zastave Izraela Željka Heimera 03.12.2019.

Promovirana knjiga Zastave Izraela Željka Heimera 03.12.2019.

Posebnost knjige Zastave Izraela/The Flags of Israel pukovnika dr. sc. Željka Heimera, LF, FF, čija je promocija održana 3. prosinca u 19 u auditoriju Židovske općine, je u tome što se hrvatski autor bavi zastavama druge države što u svijetu nije običaj. Knjigu su predstavili autor i recenzenti doc. dr. sc. Tijana Trako Poljak, predstojnica Katedre za socijalnu ekologiju, Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, i doc. dr. sc. Tomislav Galović, predstojnik Katedre za pomoćne povijesne znanosti, Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

– Predstavljamo knjigu uglednog heraldičara Željka Heimera, koja je vrijedan doprinos hrvatskoj historiografiji ali i sociologiji društvene znanosti u cijelosti. Posebna je zbog toga što je prva knjiga takvog sadržaja koja obuhvaća baštinu jedne druge države i naroda. Moramo reći, iako su zastave puno starije nego grbovi, veksilologija, znanost koja proučava zastave, je relativno mlada nije stara niti sedamdeset godina, a hrvatska je još mlađa. Zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj se ušlo u veksilološko područje tako da je ova knjiga dala veliki doprinos ne samo izraelskoj nego i svjetskoj literaturi. Knjiga je na hrvatskom i engleskom jeziku te je otvorena i svjetskoj javnosti. Veliki trud autora je uložen u tu knjigu jer pisati o zastavama drugoga naroda je veliki i zahtjevan posao koji treba zaokružiti i Heimer je to ovom monografijom uspješno učinio – kazao je Galović.

Heimer se bavi proučavanjem zastava [za knjigu] posljednjih 14 godina, a ove godine izabran je za predsjednika Svjetske organizacije veksiloloških udruženja.

– Knjige iz raznih aspekata obrađuje zastave koje se u Izraelu koriste počevši od nacionalne zastave koja se počela koristiti kao zastava Svjetske cionističke organizacije prije 150 godina. Osim nje, obrađuje i druge zastave koje se koriste u državi: vojne, pomorske, raznih drugih organizacija. Cijelo jedno poglavlje bavi se zastavama gradova i općina, a knjiga završava poglavljem koje se bavi zastavama političkih stranaka koje su u Izraelu vrlo dinamične i koriste vrlo maštovite zastave – kaže Heimer koji je nekoliko godina prikupljao materijal za ovu knjigu. Promociju knjige organizirali su Židovska općina Zagreb i Kulturno društvo Miroslav Šalom Freiberger.

 


Knjiga »Zastave Izraela / The Flags of Israel« se može naručiti kod nakladnika Židovska općina Zagreb jcz@zg.t-com.hr http://www.zoz.hr

Naslov: Zastave Izraela / The Flags of Israel
Autor: Željko Heimer
Nakladnik, mjesto, godina: Židovska općina Zagreb, Zagreb 2019.
ISBN: 978-9-536800-21-6
Uvez: meki
Stranica: 132
Veličina: 26×20 cm (10″ × 8″)
Cijena: 100 kn (ca. 13,50 €)