Nova knjiga Trako Poljak: »Hrvatski simbolički identitet«, TIM press, Zagreb, 2016.

Trako Poljak: Hrvatski simbolički identitet, TIM press, Zagreb, 2016.

Trako Poljak: Hrvatski simbolički identitet, TIM press, Zagreb, 2016.

Ovih dana objavljena je u izdanju zagrebačkog izdavača TIM press monografija doc. dr. sc. Tijane Trako Poljak naslovljena »Hrvatski simbolički identitet« s podnaslovom »Značenja nacionalnih simbola iz perspektive hrvatskih građana«.

Na 316 stranica u mekom uvezu monografija je proistekla iz doktorske disertacije i znanstvenog kvalitativnog empirijskog istraživanja provedenog 2013. godine. Ovo sociološko istraživačko bavljenje područjem nacionalnog simbolizma razmatra slaganja, razilaženja i sukobljavanja oko značenja simboličke dimenzije suvremenog hrvatskog nacionalnog identiteta, kroz dubinske polustrukturirane intervjue ispitanici govore o značenjima suvremenih hrvatskih nacionalnih simbola za njih osobno te hrvatsku državu i društvo.

Monografija otvara niz novih pogleda na konstruiranje hrvatskog nacionalnog identiteta ne samo sa sociološog aspekta, već i politologijskog, historiografskog, etnografskog pa i niza drugih. U radu se razmatraju čitavi nizovi različitih skupina simbola koji stvaraju nacionalni identitet, od onih koje pri tome uobičajeno smatramo, kao što su grb, zastava i himna, do onih koji su im svojevrsni “nastavak” poput valute i povijesnih ličnosti, do onih koje možda na prvi pogled i ne ubrajamo među njih, kao što su popularne pjesme i slično.

Ovo će djelo biti zanimljivo ne samo spomenutim interdisciplinarnim  skupinama istraživača, nego i široj javnosti, a svakako da će i grboslovnci i zastavoslovci naći na vrlo zanimljiva poglavlja, koja se inače rijetko susreću u našoj stručnoj literaturi.

Hrvatski simbolički identitet. Značenja nacionalnih simbola iz perspektive hrvatskih građana

Autor: Tijana Trako Poljak
ISBN: 978-953-8075-06-3

Broj stranica: 316

Godina izdanja: 2016.
Uvez: meki
Dimenzije: 15.50 cm × 23.50 cm
Cijena: 180,00 kn