Objavljena knjiga »Grbovi i zastave Grada Zagreba«

Željko Heimer: "Grbovi i zastave Grada Zagreba", Leykam International, Zagreb, 2009.

Željko Heimer: “Grbovi i zastave Grada Zagreba”, Leykam International, Zagreb, 2009.

U izdanju Leykam International d.o.o. iz Zagreba objavljena je knjiga Željka Heimera: »Grbovi i zastave Grada Zagreba«. Druga knjiga ovog autora u Leykamovoj biblioteci »Grbovi i zastave« na gotovo dvjesto stranica kvalitetnog papira i uveza, s mnogobrojnim ilustracijama u boji donosi priču o gradskim simbolima od njihove pojave u XIII. stoljeću u dvama susjednim gradskim općinama Gradecu i Kaptolu do današnjih dana.

Grad Zagreb kao administrativna jedinica nastao je 1850. godine ujedinjenjem Gradeca, Kaptola i dvije ruralne susjedne općine, koje sve imaju svoje korijene u ranom srednjem vijeku. Njihovi pečati sačuvani su od XV. stoljeća, dok se zastave spominju već i u XIV. stoljeću. Oni su poslužili kao temelj za grbove. Najstarije sačuvane zastave Gradeca i Kaptola su iz XVIII. stoljeća. Ovi grbovi bili su pretežno crveni, pa je i zagrebačka gradska boja tada bila crvena.

Ujedinjeni grad dobio je grb 1896. godine, u kojem je boja podloge plava, koja od tada postaje gradska boja. Na grbu temeljena zastava usvojena je 1902. godine i izrađena 1916. godine.

Nakon 1945. godine zidana se kruna na grbu zamjenjuje crvenom petokrakom zvijezdom, zastava je propisana tek 1964. godine uz manje promjene dizajna. Godine 1975. crvena je zvijezda uključena i na zastavu. Neke gradske općine tada su usvojile grbove, ali ne i zastave.

Nakon stjecanja nezavisnosti ponovo ujedinjeni grad usvojio je prvo svoje privremene simbole, a 1999. godine usvojen je novi dizajn simbola, prema važećim državnim propisima.

Knjiga opisuje povijest temelja gradskog identiteta kroz stoljeća, prema njihovom zakonskom i službenom određenju, ali i varijante koje su se koristile u praksi.