Sudjelovanje na 28. međuanrodnom veksilološkom kongresu San Antonio, Teksas, SAD

HEMISFLAG: 28th International Congress of Vexillology, 15-19 July 2019, San Antonio, Texas

Predsjednik HGZD-a Željko Heimer sudjelovao je na 28. međunarodnom veksilološkom kongresu HEMISFLAG: 28 ICV održanom u San Antoniju, Teksas, SAD, od 14. do 20. srpnja 2019. godine. Najveći dio programa Kongresa održan je u najstarijem sanantonijskom hotelu St. Anthony, u organizaciji Veksilološke udruge Države Teksas (Vexillological Association of teh State of Texas, VAST) i Središta za istraživanje zastava (Flag Research Center, FRC) pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije veksiloloških udruga (Fédération internationale des associations vexillologiques, FIAV).

U akademskom dijelu programa Heimer je predstavio svoj znanstveni rad o povijesnom razvoju riječkih zastavama od najstarijih spomena uporabe zastava u Rijeci do suvremenog doba, s posebnim osvrtom na posljednjih dvjesto godina od kada znamo da Riječni koriste svoju gradsku zastavu u različitim oblicima. Rad će biti objavljen na engleskom jeziku u zborniku Kongresa, koji se očekuje u sljedećih godinu dana, pod naslovom The Confluence of the River: Two Centuries of Flag Controversies in Rijeka/Fiume, referirajući se na zadanu temu Kongresa Flags at the Confluence of Civilizations.

Heimer je sudjelovao u radu akademskog dijela Kongresa i vođenjem okruglog stola o načinima zaštite korpusa objavljenog veksilološkog znanja kroz digitalizaciju  objavljene periodike i monografija te uspostavu svjetskih repozitorija za publikacije veksiloloških institucija. Uz autora na okruglom stolu sudjelovali su istaknuti veksilolozi Steven A. Knowlton, knjižničar za američku povijest i afričko-američke studije Sveučilišta Princeton te Anne M. Platoff, knjižničarka za vojne znanosti, slavistiku i geologiju Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari.

Tijekom Kongresa održana je i 26. sjednica Opće skupštine FIAV-a. FIAV je krovna svjetska znanstveno-strukovna udruga veksiloloških društava i institucija koja danas okuplja 51 regionalnu, nacionalnu i višenacionalnu organizaciju veksilologa sa svih kontinenata osim Antarktika, a koja organizira ove međunarodne kongrese. Željko Heimer je na Skupštini sudjelovao kao predstavnik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva (HGZD), kojem je predsjednik, ali i kao predstavnik još tri udruge koje su ga opunomoćile za zastupanje: Bugarsko heraldičko i veksilološko društvo (Българско хералдическо и вексилоложко общество – Bulgarian Heraldry and Vexillology Society, BHVS), Makedonsko grboslovno društvo (Македонско грбсловно друштво, MGD) i Ukrajinsko heraldičko društvo (Українсьҝе Геральдичне Товариство, UHT). Dotadašnji predsjednik FIAV-a Michel Lupant i glavni tajnik Charles Spain, koji su tu dužnost obnašali pune 22 godine u 11 mandata, nisu se ponovo kandidirali.

Pukovnik dr. sc. Željko Heimer izabran je na Skupštini za novog predsjednika Federacije, za glavnog tajnika izabran je Bruce B. Berry iz Južnoafričkog veksilološkog društva (Southern African Vexillological Association, SAVA), a za kongresnog tajnika je ponovo izabran dotadašnji kongresni tajnik Graham Bartram iz Zastavnog instituta (Flag Institute, FI) iz Ujedinjenog Kraljevstva. Skupština je potvrdila odluku o održavanju sljedećeg kongresa u Ljubljani 2021. godine, te izabrala mjesto održavanja narednoga kongresa u Pekingu 2023. godine. Francuske veksilološke udruge iskazale su interes za organizaciju kongresa u Parizu 2025. Osim toga Federacija je na Skupštini prihvatila nove udruge članice iz Čilea (Corporación Nacional de Vexilología de Chile, CONAVEX), NR Kine (中国旗帜学研究中心 Vexillological Research Center of China, VRCC) te Makedonije (MGD, gdje se ranije društvo MHZ moralo formalno preregistrirati zbog proceduralnih razloga).

Tijekom Kongresa organiziran je stručni posjet jednoj od najznačajnijih tvornica zastava u SAD, tvrtci Dixie Flag u San Antoniju, posjet parlamentarnoj skupštini Države Teksas u Austinu, gdje se u ime FIAV-a novoizabrani predsjednik Heimer u ime FIAV-a i Kongresa zahvalio na gostoprimstvu Joseu A. Esparzi, v.d. državnog tajnika Teksasa, te na posljetku posjet znanstveno-istraživačkoj arhivskoj instituciji Briscoe Center for American Histroy Teksaškog sveučilišta u Austinu, koja čuva najveću i najznačajniju veksilološku knjižnicu FRC-a nedavno preminulog „oca veksilologije“ Whitneya Smitha.

Održani su i sastanci pojedinih organizacija članica Federacije. Heimer je sudjelovao na sastanku internetske međunarodne udruge Flags of the World (FOTW), čiji je član od 1995. te je zajedno s imenovanim delegatom udruge B. Berryjem vodio sastanak. Kao predsjednik Federacije gostovao je na sastanku Sjevernoameričke veksilološke udruge (North American Vexillological Association – Association nord-américaine de vexillologie, NAVA), tijekom kojeg se obratio nazočnima prigodnim govorom.

Tijekom završne svečanosti novoizabrani predsjednik preuzeo je predsjedanje ceremonijom. U skladu s tradicijom održana je zdravica za veksilologe koji su preminuli između dva kongresa, izražene su zahvale organizatorima i dodijeljene su nagrade Federacije: nagrada Whitney Smith za najbolji rad na Kongresu američkom veksilologu Hipólitu Rafaelu Chacónu za rad Iconographia Jacobaea: The Reach of Santiago, Spain’s Patrol Saint, in Municipal Heraldry and Vexillology , nagrada Vexillon za najznačajniju publikaciju između dva kongresa japanskom veksilologu Nozomiju Kariyasuu za monografiju 日本旗章史図鑑 Japanese Flags from Ancient Time to Today, naslovi Fellow of the Federation za značajan doprinos veksilologiji ili službu Federaciji ili njezinoj članici dodijeljeni su predstavnicima organizatora Kongresa Vanessi R. Van de Putte, H. Peteru Van de Putteu i Johnu M. Hartvigsenu, te Malcolmu J. D. Farrowu (FI), Martinu Grieveu (SAVA) i dosadašnjim članovima predsjedništva Lupantu i Spainu. Najznačajnija nagrada Laureat Federacije koji se dodjeljuje za izvanredan originalni doprinos veksilološkoj znanosti za obranjeni doktorat znanosti s temom veksilologije, dodijeljen je tek osmi put, australskoj veksilologinji Tracey Mee, za rad Australian National Identity: Somewhere Between the Flags? obranjen 2018. na Sveučilišu Wollongong. Na koncu svečanim činom predaje zastave Federacije iz ruku predsjednika Heimera predstavnicima Slovenskog heraldičko-veksilološkog društva Heraldica Slovenica (HS), završen je kongres u San Antoniju i započele su pripreme za sljedeći u Ljubljani 2021.