Heimer izabran za predsjednika FIAV-a

28ICV San Antonio 2019

28ICV San Antonio 2019: s lijeva Bartram, Heimer, Berry.

Na 28. međunarodnom veksilološkom kongresu održanom od 15. do 20. srpnja 2019. u San Antoniju u Teksasu, SAD, održana je Opća skupština Međunarodne federacije veksiloloških udruga FIAV na kojoj predsjednik HGZD-a pukovnik dr. sc. Željko Heimer izabran za novog predsjednika FIAV-a, šestog od osnivanja Federacije 1967. godine. Za glavnog tajnika izabran je predsjednik Južnoafričkog veksilološkog društva (SAVA) Bruce Berry, a Graham Bartram iz Zastavnog instituta Ujedinjenog Kraljevtsva (FI) ponovo je izabran za kongresnog tajnika.

Izbor Željka Heimera za predsjednika Federacije priznanje je ne samo njemu osobno, već i maloj hrvatskoj veksilološko-heraldičkoj zajednici, koja je uz njegovo vodstvo u nešto više od deset godina uspostavila svoje mjesto u svjetskoj znanstvenoj zajednici i uspjela afirmirati hrvatsku heraldičku i veksilološku baštinu na svjetskoj razini iz gotovo potpune globalne neprepoznatljivosti u relevantna i značajna područja istraživanja. Izbor za predsjednika FIAV-a nastavak je niza priznanja koje je on u ovom području dobio.

Na Kongresu je Heimer predstavio svoj znanstveni rad o povijesti riječkih zastava, vodio okrugli stol o očuvanju veksilološkog znanja te sudjelovao u radu sastanaka udruga Flags of the World (FOTW) i Sjevernoamričkog veksilološkog društva (NAVA).