Rad o splitskim zastavama u »Kulturnoj baštini«

Kulturna baština, Split 46/2020

Kulturna baština, Split 46/2020

U broju 46 splitskog časopisa  »Kulturna baština« za 2020. objavljen je rad dr. sc. Željka Heimera

Časopis »Kulturna baština« objavljuje od 1973. godine splitsko Društvo prijatelja kulturne baštine, a donosi članke iz opće prošlosti Splita i njegova okruženja, arhitekture, urbanizma, arheologije, zaštite spomenika, likovne i glazbene umjetnosti, književnosti i druge. Časopis je kategorizan kao znanstveni u kategoriji A2 časopisa, a referira se u bazi CEEOL.

 

Rad “Splitske zastave (1) – Zastave grada Splita” predstavlja povijesni razvoj vizualnog identiteta grada Splita izražen kroz zastave koje su se rabile ili se rabe kao simboli Splita, koje predstavljaju grad kao samoupravnu jedinicu i tvore snažan element gradskog identiteta i čine značajan dio cjelokupne nacionalne nematerijalne baštine. Ovaj rad prvi je dio niza od dva, u kojem su predstavljene zastave koje su se rabile i rabe se kao simboli samog grada kao društvene zajednice i administrativne jedinice. Rad donosi tridesetak ilustracija, većinom autorovih crteža zastava iz raznih perioda, od zastava prikazanih uz Split na portulanima (pomorska navigacijska karta) iz 16. st., preko rekonstrukcije gradske zastave prema opisima iz 18. stoljeća, do zastava pohrvaćene općine nakon 1882. godine, zastava važnih manifestacija iz šezdesetih i sedamdesetih godina, koje su poslužile kao inspiracija i model za današnju gradsku zastavu usvojenu 1995.godine.

 

Cjeloviti tekst objavljenog članka može se naći na portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa Hrčak: SPLITSKE ZASTAVE (1) – ZASTAVE GRADA SPLITA (srce.hr)