Posjetili smo izložbu zastava u Muzeju Slavonije

Heimer i Grubišić na izložbi »Povijesne zastave u Muzeju Slavonije do 1945.godine«

Heimer i Grubišić na izložbi »Povijesne zastave u Muzeju Slavonije do 1945.godine«

Predsjednik HGZD-a posjetio je 10. veljače 2018. izložbu zastava u Muzeju Slavonije u Osijeku, gdje ga je srdačno dočekao autor izložbe i kustos osječke zbirke zastava Ante Grubišić. Izložba obuhvaća gotovo četrdeset zastava iz zbirke Muzeja Slavonije, izloženih u velikoj dvorani u potkrovlju muzejske zgrade.

Mnoge od izloženih zastava u potpunosti su restaurirane u posljednjih dvadesetak godina, što je rezultat stalnog napora kojeg je kustos i uprava Muzeja poduzimala da se sačuvaju ovi prekrasni primjerci raskošnih zastava, uglavnom iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Poneki primjerci dosežu dimenzijama i do četiri metra, a većina ih je ukrašena zamršenim slavonskim zlatovezom sa središnjim oslikanim motivima. Dio zastava istaknut je viseći, no većina najnježnijih postavljene su na ukošenu podlogu, koja omogućava posjetiocu da ih zaista izbliza detaljno pogleda i uvjeri se u njihovu kvalitetu i izuzetnu ljubav koja je u njihovu izradu uložena.

Izložbu prati i bogati katalog velikog formata koji na 120 stranica prikazuje velike kvalitetne fotografije u boji svih izloženih zastava, popraćene stručnom analizom i kataloškom obradom. Tako je druga po veličini muzejska zbirka zastava u Hrvatskoj katalogom izložbe autora i urednika Ante Grubišića dobila dostojnog nasljednika kataloga Jelene Borošak Marijanović iz 1996. brojčano najveće zbirke u Hrvatskom povijesnom muzeju. Poznavateljima hrvatske veksilologije time je sve dovoljno rečeno.


Povijesne zastave u Muzeju Slavonije do 1945.godine : katalog izložbe (Zastave iz fundusa Muzeja Slavonije)
Autor: Ante Grubišić
Izdavač, mjesto i godina: Muzej Slavonije, Osijek, 2017.
ISBN 978-953-6191-82-6
Stranice: 120
Format: 34×24 cm (13.5“ × 9.5“)
Uvez: meki
http://mso.hr/?p=7683&lang=hr


Povezano Izložba “Zastave iz fundusa Muzeja Slavonije”