24. tribina HGZD-a, 6.2.2018. – Mislav Barić »Terezijanske zastave u Hrvatskom povijesnom muzeju«

24. tribina, Mislav Barić

24. tribina, Mislav Barić

Dvadesetčetvrta Tribina HGZD-a održana je 6. veljače 2018. godine u prostorijama Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“, Preradovićeva 5, Zagreb. Mislav Barić, kustos Zbirke zastava i zastavnih vrpca i Zbirke odora u Hrvatskom povijesnom muzeju (HPM) u Zagrebu održao je predavanje pod naslovom “Terezijanske zastave u Hrvatskom povijesnom muzeju” predstavljajući jedan zanimljiv i vrijedan dio najveće muzejske zbirke zastava u Hrvatskoj.

Zastave u doba vladavine Marije Terezije rađene su prema određenim pravilima kako bi se izradile izuzetni i reprezentativni primjerci baroknih zastava. Slikanje motiva krenulo se uvoditi umjesto vezenja, što iz financijskih, a što iz vremenskih razloga. Vojne reforme, kao i državno upravne reforme Marije Terezije mogu se identificirati na ikonografskim prikazima koje uočavamo u Zbirci zastava i zastavnih vrpca iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja. Izvanredan primjer toga tri su specifične zastave koje s jedne strane putem dinastičkih simbola na bataljunskim zastava prikazuju državnopravni status, a s druge pak strane ikonografski prikaz svetaca i beatificiranih kraljeva na ceremonijalnim zastavama ukazuje njihov religijski značaj i vjersku opredijeljenost. Barok, Prosvjetiteljstvo, turbulentno vrijeme i konflikti u doba Marije Terezije upravo su utjecali na ovakve promjene i regule.

Mislav Barić (rođ. 1990) magistar je povijesti i bakalaureat latinskog jezika. Svoj studij započeo je na Hrvatskim studijima te je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme svojeg studija fokusirao se na proučavanje globalne i vojne povijesti s posebnim interesom za vojnom revolucijom i ratovanjem u ranom novom vijeku. Sukladno tim interesima, također je studirao na Sveučilištu u Beču i odradio stručnu praksu u Centru za vojnu povijest i društvene znanosti u Potsdamu u Njemačkoj. Od 2016. godine radi kao kustos Zbirke zastava i zastavnih vrpca i Zbirke odora u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu te sudjeluje kao član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva.