Obraćanje učesnicima seminara u Kini

VRCC 1st Flag Suppliers Seminar 2021

Predsjednik HGZD-a se kao predsjednik FIAV-a odazvao na poziv Kineskog središta za veksilološka istraživanja (中国旗帜学研究中心, Vexillological Research Center of China, VRCC) da se uvodno obrati polaznicima Prvog seminara za proizvođače zastava VRCC-a. Seminar je održan 8. prosinca 2021. u kineskom gradu Džudzi (Zhuji), šezdesetak kilometara južno od velegrada Hangdzou (Hangzhou), u kojem je sjedište jedne od najvećih kineskih tekstilnih tiskara koje proizvode zastave.

Na seminaru su sudjelovali predstavci 30 velikih i srednjih kineskih kompanija koje proizvode zastave iz Pekinga, Šangaja, Džedianga (Zhejiang), Dziangsua (Jiangsu), Anhuia, Hebeia, Guangdonga i Dziangśia (Jiangxi). Najveće od njih imaju godišnju prodaju zastava u vrijednosti koja dosiže 100 milijuna €, a neke su izrađivale zastave za najveće svjetske i nacionalne događaje širom svijeta, poput olimpijskih igara, izbornih kampanja i predsjedničkih inauguracija.

VRCC 1st Flag Suppliers Seminar 2021

VRCC je organizirao seminar u pripremi za organizaciju 30. međunarodnog veksilološkog kongresa (ICV) kojeg će VRCC biti domaćin u Pekingu 2024. godine. Seminarom je predsjedao Yu Guocang, predsjednik Zhuji Desheng Printing Co. iz Džuzija, koji vodi poseban Odbor proizvođača zastava u VRCC-u. Seminar je započeo prikazom snimke uvodnog obraćanja predsjednika FIAV-a, pukovnika dr. sc. Heimera, a cjelovit prijevod obraćanja pročitao je okupljenima Li Yukun, savjetnik za nacionalni Zakon o zastavi (usvojen 1990., s dopunama i izmjenama 2009. i 2020. godine) i počasni ravnatelj VRCC-a.

Predsjednik Heimer pozdravio je organizaciju ovakvog seminara, ukratko predstavio razvoj međunarodnih veksiloloških kongresa i međunarodne federacije FIAV, ukazao na važnost povezivanja istraživača s proizvođačima zastava u cijelom svijetu, osobito u suvremeno doba kada se broj proizvođača zastava na Zapadu smanjuje, a u Kini se strelovito razvija. U ime veksilologa cijelog svijeta pozdravio je napore da se proizvođačima predstavi bogatstvo i značenje zastava, ali i protok informacija u suprotnom smjeru od proizvođača prema znanstvenicima: oba smjera protoka znanja mogu samo biti od koristi za obje strane. U tom smislu pozdravio je i inicijativu VRCC-a da se snažnije predstavi i poveže sa zajednicom proizvođača zastava i opreme za zastave.

VRCC 1st Flag Suppliers Seminar 2021

Počasni ravnatelj Li Yukun je potom održao govor opisujući svoja iskustva u pripremi, izradi i provedbi kineskog zakonodavstva vezanog za zastave i razvoja kineske industrije proizvodnje zastava. Na seminaru su govorili upravitelji tvrtki koje proizvode zastave i opremu za zastave o raznim aspektima proizvodnje, prodaje i uporabe zastava. Izražena je zajednička želja cijele industrije da se temelji na istraživanju i nastavljanju kulture zastava, da se poboljša kvaliteta i spriječi distribucija podstandardne robe iz ovog asortimana. Također je kolektivno izražena zahvala agilnom predsjedniku VRCC-a Zhao Xinfengu, koji je okupio kolege u utro put prema tim ciljevima. Predstavnici su također pozdravili napore da se proizvođačima na svim razinama usadi svijest da njihov proizvod sadrži za krajnje kupce mnogo više od spoja uporabljenih materijala i tehnologije, te da je potrebno razviti poštovanje prema proizvodu u svim dijelovima proizvodnog i trgovačkog procesa. Suradnja proizvođača i istraživača u tome nema alternativu.