HGZD inicira izdavanje poštanskih maraka

Hrvatska pošta d.d. prihvatila je prijedlog HGZD-a da u 2023. godini u povodu obilježavanja 175. obljetnice hrvatske trobojnice objavi niz poštanskih maraka upravo na Dan hrvatske zastave, 5. lipnja, kojeg su 2018. godine zajednički ustanovile četiri nacionale institucije: Hrvatski institut za povijest, Hrvatski povijesni muzej, Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo.
Prema Natječaju za likovna/grafička rješenja prigodnih poštanskih maraka za 2023. godinu, predviđen je niz od dvije marke pod nazivom Hrvatske zastave, koji se sastoji od prikaza instalacijske zastave bana Jelačića na jednoj i suvremene hrvatske zastave na drugoj marci.

Hrvatska pošta je već ranije objavila marku koja prikazuje Jelačićevu bansku zastavu, 1998. godine u nizu Hrvatska povijesna zbivanja 1848., a na više maraka prikazana je suvremena hrvatska zastava, možda najupečatljivije na marci iz 2020. godine povodom obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Nadajmo se da će i ove „naše“ marke sljedeće godine biti jednako atraktivne.