Objavljen broj 30 »Grba i zastave«

Grb i zastava br. 30

Grb i zastava br. 30

Objavljen je »Grb i zastava«, broj 30, studenog 2021., u svojem XV. godištu, na 36 stranica i uskoro će se naći u poštanskim sandučićima pretplatnika. Dodatne primjerke GiZ-a možete naručiti preko izdavačke kuće Leykam International. Iz »Uvodnika« donosimo:

Dragi čitatelju,

Nadam se da ste dobro i zdravo. Iako smo i dalje u okružju pandemije, život se ipak pomalo vraća u uobičajene tokove i ponovo se, iako skromno, počinju događati društvena zbivanja. Našu lijepu petnaestu godišnjicu Društva obilježili smo primjereno na sekciji pomoćnih povijesnih znanosti tijekom VI. kongresa hrvatskih povjesničara održanim u Rijeci upravo na Svjetski veksilološki dan 1. listopada. Imali smo prilike videokonferencijski sudjelovati na nekoliko skupova u svijetu koji su se barem lokalno održali uživo. S veseljem se pripremamo za 2 9 . međunaroodni veksilološki kongres u Ljubljani sljedeće godine.

I u ovom broju časopisa donosimo Vam priloge koje, nadam se, očekujete, kao nastavke nizova koje pratimo, a naći ćete i ponešto novih sadržaja. Galović nam je za ovaj broj pripremio svoj jubilarni dvadeseti leksikonski zapis o možda najpoznatijem hrvatskom heraldičaru Pavlu Ritteru Vitezoviću. Izuzetno zanimljive grbove hrvatskih plemića i crkvenih dostojanstvenika iz jednog gotovo nepoznatog izvora s kraja 16. stoljeća predstavlja nam Peran. Kuščić nam donosi još jednu priču o obitelji s Brača i njenom grbu, a Todorović novi nastavak o zastavama na portolanima. Nakon niza priloga o vojnim zastavama, Horvat nam ukazuje na jedan veksilološki fenomen koji je uočio u periodu koji razmatra, a koji se možda, na ovaj ili onaj način, proteže kroz cijelu hrvatsku vojnu povijest, koji će još itekako trebati dobro razmotriti i rasvijetliti.

Vezano za suvremenu uporabu zastava u Hrvatskoj, ovaj put prenosimo prilog iz medija, koji pokazuje neke aktualne dvojbe oko manjinskih zastava. Vitez nam ukazuje na još jedan primjer javne uporabe grbova u njegovoj regiji. Naravno, to nije sve.

Neka nam predstojeći blagdani donesu jednu značajno bolju i ljepšu godinu, prije svega zdravlje i sreću, a onda i puno uspjeha na istraživanju heraldičke i veksilološke baštine.

Želim Vam da uživate čitajući GiZ,

Željko Heimer

Popis sadržaja ovog i prethodnih brojeva pogledajte na »Grb i zastava« – Sadržaj.