Godišnja skupština NAVA 56, St. Augustine, Florida 2022.

Sjevernoameričko veksilološko društvo (NAVA) održalo je svoju 56. godišnju skupštinu u gradu Saint Augustine u saveznoj državi Florida, kao miješani sastanak sudionika uživo te onih koji su se pridružili putem videolinkova. Godišnji sastanak u St. Augustinu izvorno je planiran kao NAVA 54 za 2020. godinu, nakon 28. međunarodnog veksilološkog kongresa (28 ICV) održanog u San Antoniju, Teksas, koji je ujedno bio i NAVA 53, no zbog pandemije, godišnje konferencije NAVA 54 i NAVA 55 u 2020. i 2021. godini održane su samo virtualno, a skup u St. Augustinu je dva puta odgađan, no konačno je došao na red 17. – 19. lipnja 2022. godine.

Skup je otvorio predsjednik NAVA-e Peter Ansoff, koji je pozvao predsjednika FIAV-a Željka Heimera da se uvodno obrati okupljenima uživo i na strimingu. Večer prije održano je tradicionalno pozvano predavanje tzv. Preble Lecture (prema admiral George Henry Preble, 1816-1885, američki pomorski časnik, prvi povjesničar američke zastave), koje se ovoga puta sastojalo zapravo od dva predavanja: Charles Tingley “St. Augustine Flags Throughout the Ages” i Alison Simpson “Florida’s First Muster, and the Controversy and Conservation of Florida Flags”.

Tijekom skupa slijedilo je desetak predavanja iskusnih i priznatih veksilologa članova NAVA, kao i onih mladih i novih, koji su otvorili nove teme i pristupe istraživanju raznih aspekata zastava. Skup je imao i tzv. “vexibits” – neformalni kružok u kojem pojedinci pokazuju i/ili predstavljaju kratke zanimljivosti o raznim zastavama.

Na završnoj večer, tzv. Whitney Smith Dinner (prema W. Smithu, 1940-2016, “ocu veksilologije”) dodijeljena su priznanja NAVA, među kojima je dugogodišnji član David B. Martucci proglašen počasnim članom.

Vidi više o skupu na NAVA 56 (2022) – North American Vexillological Association