U društvu najpoznatijih veskilologa u svijetu

(preneseno s dozvolom iz časopisa “Hrvatski vojnik”, br. 534, 08.09.2017, str. 47 http://hrvatski-vojnik.hr/pdfmagazin/hv_534.pdf#47)

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ ♦ VEKSILOLOGIJA

Željko Heimer, časnik OSRH, suradnik Hrvatskog vojnika i veksilolog (znanstvenik koji proučava zastave, njihovu povijest, značenje i korištenje), za svoj je rad dobio veliko međunarodno priznanje

Međunarodna federacija veksiloloških udruga (FIAV) kao svoje najviše priznanje dodjeljuje počasni naslov laureat Federacije (Laureate of the Federation). Nagrada je ustanovljena već na prvoj sjednici Opće skupštine Federacije održane u Bostonu, Massachusetts, 7. rujna 1969. na 3. međunarodnom veksilološkom kongresu, članom 11. tada usvojenog Statuta Federacije. Laureate imenuje Opća skupština Federacije, no na temelju čl. 13 stavka (a) Ustava Federacije (The FIAV Consitition) Skupština delegira tu nadležnost Odboru (FIAV Board, sastavljen od predsjednika, glavnog tajnika i glavnog tajnika za kongrese). Naslov se dodjeljuje za izvanredan originalan znanstveni veksilološki doprinos.
Do 2017. počast laureata Federacije dodijeljena je samo šest puta, a četiri dobitnika nisu više među nama. Prvi je put dodijeljena 1983. godine kapetanu britanske ratne mornarice Edwardu Murrayju Conradu Barracloughu (1893. – 1984.), osnivaču Zastavne sekcije Heraldičkog društva (Heraldry Society Flag Section) 1967., koja je 1971. prerasla u Flag Institute. Whitney Smith Jr. (1940. – 2016.), ”otac veksilologije“ i osnivač Flag Research Centra, imenovan je laureatom 1991. godine, a još dvama velikanima nagrada je dodijeljena posmrtno 1999. godine – njemačkom heraldičaru i veksilologu Ottfriedu Neubeckeru (1908. – 1992.) i britanskom veksilologu Williamu Georgeu Cramptonu (1936. – 1997.), osnivaču Flag Instituta.

Čast laureata dodijeljena je 2003.godine profesoru amerikanistike

na Sveučilištu u San Joseu, Scotu M. Guenteru (rođ. 1956.), prvom uredniku veksilološkog znanstvenog časopisa Raven, te 2015. južnoafričkom socijalnom antropologu, heraldičaru, veksilologu i genealogu Fredericku G. Brownellu (rođ. 1940.)
Foto: Annie Plattof

Foto: Annie Plattof

Na Međunarodnom veksilološkom kongresu održanom u Londonu, 2017. godine, za njegov rad na uspostavljanju znanstvenih temelja veksilologije kao društvene znanosti,

počasni naziv laureata Federacije dodijeljen je pukovniku dr. sc. Željku Heimeru (rođ. 1971.), predsjedniku Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva i uredniku časopisa Grb i zastava. To je veliko priznanje ne samo osobno, nego i našem društvu i hrvatskoj veksilologiji uopće.

Na 20. općoj skupštini FIAV-a održanoj u Berlinu usvojen je prijedlog odlikovanja za nagradu laureata. Odlikovanje se sastoji od kružne metalne pozlaćene medalje promjera 40 mm s plavom emajliranom podlogom u kojoj je prikazan zlatni veksilološki čvor, simbol Federacije, okružen zlatnim lovorovim vijencem. Medalja je ovješena alkom promjera 5 mm o kružni prsten promjera 10 mm, kroz koji je provučena plava vrpca širine 32 mm, sredinom koje prolaze dvije žute pruge, svaka 3 mm široka i isto toliko razmaknute. Vrpca se nosi oko vrata i s leđa kači metalnom spojnicom. Uz medalju dolazi i mala oznaka za odoru, pravokutnog oblika dimenzija 32 mm × 10 mm, jednakog dizajna kao i vrpca medalje, na kojoj je u sredini između žutih pruga pričvršćen zlatni čavlić (krug promjera 2 mm), a sa stražnje strane ima sigurnosnu kopču. Za nošenje na civilnom odijelu odlikovanje ima u kompletu i dvije značke kružnog oblika promjera 12 mm od pozlaćenog metala plave emajlirane podloge s dvjema zlatnim paralelnim prugama te zlatnim krugom, kao na maloj oznaci. Značke imaju sa stražnje strane igle i sigurnosnu maticu na oprugu. Odlikovanje nižeg stupnja naslova Fellow of the Federation (koje se dodjeljuje za značajan doprinos veksilologiji i za zasluge za Federaciju) načelno je istog otkova, no mala oznaka i značke nemaju središnji zlatni čavlić, dok se medalja nosi na kratkoj vrpci od 50 mm sa sigurnosnom kopčom pri gornjem kraju. Uz odlikovanje dolazi i odgovarajuća povelja u plavim koricama na kojima je zlatnim tiskom prikazana zastava Federacije i ispisan njezin naziv na francuskom jeziku. Povelja je jednostavna, bijele boje, sa zlatnim tiskom naziva Federacije

na francuskom jeziku nadvišenim zlatno obrubljenim prikazom zastave Federacije (na plavoj podlozi zlatni veksilološki čvor). Ispod slijedi tekst koji u prijevodu glasi: ”Međunarodna federacija veksiloloških udruga priznaje Željka Heimera laureatom Federacije za njegov izvanredan originalni doprinos veksilološkoj znanosti, 27. međunarodni veksilološki kongres, London, 11. kolovoza 2017.“ Slijede potpisi predsjednika, glavnog tajnika i glavnog tajnika za kongrese. U korice je pričvršćena s četirima kutnim platnenim zlatno-žutim trokutima ispod transparentne folije.
Čestitamo pukovniku Heimeru, našem suradniku koji je u Hrvatskom vojniku objavio niz stručnih tekstova iz veksilologije, i želimo mu puno daljnjih uspjeha!