»Večernji list« daruje velike postere hrvatskih grbova i zastava

Večernji list - posteri grbova i zastavaHrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo s ponosom predstavlja postere koje »Večernji list« daruje svojim čitateljima u ponedjeljak, 9. listopada i utorak 10. listopada. S veseljem smo sudjelovali u njihovoj pripremi u skladu sa statutarnim ciljevima našeg Društva u promidžbi heraldike i veksilologije kao znanstvenih disciplina i popularizaciji hrvatske baštine grbova i zastava.

Ugodnim pozivom za suradnju iz »Večernjeg lista« pružila nam se prilika za svojevrsno skromno obilježavanje Svjetskog veksilološkog dana 1. listopada te Dana nezavisnosti 8. listopada.

Nadamo se da ćemo tako, uz pomoć »Večernjeg lista« , doprinijeti široj popularizaciji naših nacionalnih simbola i upoznavanju javnosti sa zanimljivom i bogatom povijesti njihovih sastavnica. Dakako, popularizacija i razvijanje šireg interesa za heraldiku i veksilologiju i očuvanje naše heraldičke i veksilološke baštine dva su od ciljeva našeg Društva (treći je, da podsjetimo, i unaprijeđenje ovih znanstvenih disciplina).

Ujedno je to prilika koju smo čekali da na neki način i ove godine obilježimo Svjetski veksilološki dan, koji nam je zbog drugih obaveza skoro i promakao. Ovaj dan slavi se od prošle godine kada je inicijativu pokrenula skupina veksilologa i entuzijasta za zastave iz SAD, a već lani su ideju prihvatile na desetke nacionalnih veksiloloških udruga širom svijeta, a HGZD je bio među prvima. Ove je godine Međunarodna federacija veksiloloških udruga (FIAV) na svojoj općoj skupštini održanoj u Londonu i službeno prihvatila taj datum kao priliku za promidžbu veksilološke znanstvene discipline i interesa za proučavanje i istraživanje zastava.