Sudjelovanje na 22. međunarodnom veksilološkom kongresu FlagBerlin 2007

22. međunarodni veksilološki kongres FlagBerlin 2007

22. međunarodni veksilološki kongres FlagBerlin 2007

22. međunarodni veksilološki kongres FlagBerlin 2007 održan je od 6. do 10. kolovoza 2007. godine u Berlinskom Arsenalu (Zeughaus) koji udomljuje Njemački povijesni muzej (Deutsches Historisches Museum, DHM). Veksilološke kongrese bijenalno organizira Međunarodna federacija veksiloloških udruga (FIAV), a domaćin će ovaj put biti DHM i Njemačko društvo za zastavoslovlje (Deutsche Gesellschaft für Flaggenkunde, DGF).

Hrvatski predstavnici sudjelovali su već na nekoliko ranijih kongresa, a ovoga puta organizator je prihvatio radove dvoje naših predstavnika u prvoj kategoriji radova s tridesetominutnim prezentacijama:

Jelena Borošak Marijanović Flag-shaped badges – the symbols of countries in WW I
Željko Heimer The Flags of Zagreb

Kao što je to uobičajeno, tijekom kongresa održala se i Opća skupština FIAV-a. Za nas je ova bila osobito značajna jer se na njoj odlučivalo o našoj aplikaciji za prijem u članostvo u ovu međunarodnu organizaciju. Predstavnici našeg Društva na Skupštini branili su našu aplikaciju i odluka delegata bila je prijemu u članstvo.

Tijekom kongresa održan je i sastanak prisutnih članova međunarodne udruge Flags of the World (FOTW), u kojoj naši članovi djeluju godinama, te je to biti još jedna prilika za promidžbu našeg Društva, našeg rada i naše heraldičko-veksilološke baštine.

Zastava HGZD-a premijerno predstavljena na 22 ICV FlagBerlin 2007. Graham Bartram drži zastavu FIAV-a i Željko Heimer zastavu HGZD-a tijekom svečane ceremonije otvaranja Kongresa.