Objavljen broj 31 »Grba i zastave«

Objavljen je »Grb i zastava«, broj 31, svibnja 2022., u svojem XVI. godištu, na 36 stranica i uskoro će se naći u poštanskim sandučićima pretplatnika. Dodatne primjerke GiZ-a možete naručiti preko izdavačke kuće Leykam International. Iz »Uvodnika« donosimo:

Dragi čitatelju,

Nadam se da ste i dalje dobro i zdravo. Čini se da su nas posljedice pandemije, potresa, pa i rata u Europi, konačno sustigle, pa će pozorni čitatelji uočiti da ovoga puta nemamo rubriku Kronika HGZD-a jer nemamo baš mnogo toga za uključiti u nju. O onome što jesmo radili, pročitat ćete u
drugim prilozima, no nemojte pomisliti da smo bili besposleni.

Ove nas godine u susjedstvu očekuje 29. međunarodni veksilološki kongres u Ljubljani, odgođen od lani. Unatoč svim okolnostima, nadam se da će blizina omogućiti da iz Hrvatske sudjeluje više učesnika i da se lijepo predstavimo. Osim toga, odlučili smo iskoristiti priliku i pozvati barem dio delegata s kongresa da svrate i u Hrvatsku kad su već u blizini. Stoga organiziramo jednodnevni međunarodni skup u Rijeci, na kojem ćemo predstaviti jedan mali dio hrvatske veksilološke baštine i, nadam se, pokazati se kao dobri domaćini. O tome više na posljednjoj stranici ovog sveska.

Od redovitih, već očekivanih priloga, Galović nam predstavlja heraldički opus akademika Strčića, Kuščić nam piše o grbu bračke obitelji Jelinić, Todorović donosi deseti nastavak svoje raščlambe veksilologije portolana. Peran na predstavlja jedan važan grb koji je izostavljen iz Bojničićevog zbornika pa je ostao relativno nepoznat. Nakon predstavljanja raznih prikaza bitaka 16. i 17. stoljeća, Horvat donosi raspravu o zanimljivom uočenom fenomenu uporabe plamenaa kao svojevrsnih livreja u postrojbama hrvatskih
velikaša. Naš bugarski kolega Antonov izvješćuje nas s lanjskog heraldičkog kongresa u Madridu, gdje nas je zastupao na Općoj skupštini CIGH, s obzirom da nitko od naših članova nije imao prilike sudjelovati. Nazor Čorda nam predstavlja retrospektivnu izložbu Festivala zastavica. Sulejmanagić nas upoznaje s nekim zanimljivim dalekim međunarodnim vezama iz Ilirskih grbovnika. Pratimo nove grbove novih (nad)biskupa i nova izdanja.

Veselimo se na kongresu u Ljubljani i na nastavku našeg druženja u Rijeci!

Želim Vam da uživate čitajući GiZ,

Željko Heimer

Popis sadržaja ovog i prethodnih brojeva pogledajte na »Grb i zastava« – Sadržaj.