Vexilla Romana – predavanje o rimskim veksilima

Vexilla Romana – predavanje o rimskim veksilimaBudući da je novo mjesto sastajanja Društva zagrebačke Klasične gimnazije multimedijska dvorana Klasične gimnazije, predavanje Željka Heimera održano je upravo ondje. Sadašnji i bivši učenici dobili su priliku poslušati predavanje koje je trebalo biti održano još prije dvije godine, no nažalost, bilo je odgođeno zbog pandemije.

Okupljanje klasičara

U ponedjeljak, 16. svibnja bojnik Hrvatske vojske dr. sc. Željko Heimer u četrdesetak minuta objasnio je prisutnima važnost imena veksila, koje potječe od samih Rimljana te je bio red da zagrebački klasičari doznaju nešto o njihovoj povijesti.

Vexilla Romana – predavanje o rimskim veksilimaHeimer je doktorirao 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je više međunarodnih i nacionalnih znanstvenih i stručnih udruga heraldičara i veksilologa te je jedan od inicijatora osnivanja Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva (od 2006. godine njegov je prvi predsjednik) i urednik polugodišnjaka “Grb i zastava“.

Uporaba i vrste zastava u klasičnom periodu

Unatoč naslijeđenom imenu discipline rimski veksili nisu zastave u današnjem smislu riječi, već većim dijelom pripadaju skupini veksiloida – po funkciji zastavama sličnim predmetima.

Heimer objašnjava svrhu i uporabu zastava u različitim antičkim kulturama te govori koliko suvremenih zastava kojima se koristimo dandanas potječe iz starih kultura, pa tako rimski veksili i veksiloidi i njihovi nasljednici nikada nisu potpuno izgubili svoju funkciju.

Tekst i foto:Tara Duralija, 18.5.2022.

Preneseno iz μ – Časopis učenika Klasične gimnazije https://casopis-mi.org/vexilla-romana-predavanje-o-rimskim-veksilima/