Objavljen broj 19 »Grba i zastave«

GIZ19S proljetnim brojem 2016. naš časopisa »Grb i zastava« ulazi u svoje deseto godište. Broj 19 je upravo poslan u tiskaru i naši ga članovi mogu uskoro očekivati u svojim poštanskim sandučićima. Dodatne primjerke možete naručiti preko izdavačke kuće Leykam International. Iz »Uvodnika« donosimo:

… u ovoj obljetničkoj godini GiZ ima znatno više stranica nego obično. Na naslovnici prekrasan primjerak bračkog
obiteljskog grba o kojem čitajte potkraj sveska. Prvi je članak već tradicionalni nastavak leksikona hrvatske heraldike,
deveti put, sada o jednom značajnom hvarskom heraldičaru.

Slijedi dopuna pregleda bosansko-hercegovačkih političkih zastava, o kojima smo pisali još prije deset godina, a pogledat ćemo i izvještaj sa sedmog festivala zastavica, koje, ako smijem primijetiti, sve više počinju ličiti na „prave“ zastave, iako zadržavaju svojstveni
likovni izričaj.

S obzirom da u ovaj uvodnik nikako ne bi moglo stati sve što ove godine možemo slaviti, o tom pišem odvojeno, a moje kolegice iz HPM podsjećaju nas na veliku obljetnicu hrvatskog grba i zastave, koja je u javnosti prošla više-manje neopaženo, a koja je pala kojih
mjesec dana nakon našeg prethodnog broja.

Svakako nismo zaboravili drugi dio zanimljivog prikaza osječke gradske veksilologije. Pišemo o obranjenim diplomski radovima i objavljenim monografijama, a predstavljamo i suvremene simbole jedna hrvatske općine.

Veza između Star Wars-a i HGZD čini se da je dublja, jer i ljubitelji te SF sage slave isti dan (May the Fourth be with you) kao i godišnjica Društva – 4. svibnja. Stoga vjerujem ne čudi “prigodni” prilog.

Slijedom više upita, u ovom broju donosimo i veliku reprodukciju Bitke na Mohačkom polju 1526. o kojoj je pisao Horvat u prošlom broju.

Na kraju moram istaknuti financijsku potporu Ministarstva znanosti,
obrazovanja i sporta kao i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te Grada Zagreba, bez čije pomoći ovaj i ovakav svečani obljetnički broj ne bi bio moguć.

Nadam se da ćete uživati čitajući GiZ!

Popis sadržaja ovog i prethodnih brojeva pogledajte na »Grb i zastava« – Sadržaj.