Objavljen br. 35 »Grba i zastave«

Objavljen je »Grb i zastava«, broj 35, svibanj 2024., u svojem XVIII. godištu, na 36 stranica i uskoro će se naći u poštanskim sandučićima pretplatnika. Dodatne primjerke GiZ-a možete naručiti preko izdavačke kuće Leykam International. Iz »Uvodnika« donosimo:

Započet ću odmah bez lažne skromnosti radošću da su se dvije knjige na kojima sam duže radio poklopile u objavi gotovo istodobno, pa da to, dakako pokrivamo i prigodnim tekstovima. Jedna je rezultat mojih istraživanja potaknutih slučajnom informacijom prije par godina o navodno poznatom hrvatskom heraldičaru, za kojeg ranije nisam nikada čuo, a rezultiralo je ako sam smijem reći lijepom monografijom.

Druga je zbornik tekstova petnaestak stručnjaka koji su držali gostujuća predavanja na sveučilišnom kolegiju Hrvatska heraldička baština, koji je nakon više godina priprema konačno ugledao svjetlo dana u obliku priručnika za studente.

To, ali i druge aktivnosti potvrđuju da je naše Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo aktivno unatoč svim nedaćama koje sve slične organizacije doživljavaju posljednjih godina.

I ovaj broj GiZ obiluje raznovrsnim prilozima, od onih koje već očekujemo do sasvim novih i nenadanih. Tako Galović donosi priču o jednom općenito znanom imenu, koje javnost ne povezuje često s heraldikom – preporoditelju Ljudevitu Gaju.

Kuščić nam ovom prilikom donosi priču o plemstvu Bogdanića, koja nam kazuje o razvoju komunalnog plemstva u Istri.

Pervan nam na primjeru poznatog grba Jelačića donosi razmišljanja o razvoju kasne heraldike u baroku, a Horvat nastavlja priču o ranim habsburškim pomorskim zastavama na Jadranu. Sabolović predstavlja još jednu zastavu u bjelovarskoj zbirci, a u tome mu se ovaj put pridružuje i Kušpilić s predstavljanjem jedne od najvrjednijih zastava splitske pomorske zbirke. Zovko nam šalje zanimljive novosti iz švedske prakse, a Todorović nas podsjeća na recentne promjene nacionalnih zastava.

Mala naša heraldička i veksilološka zajednica marljiva je i ustrajna, a raduje nas da o tome možemo izvijestiti u našem časopisu.

Želim Vam da uživate čitajući GiZ!

Željko Heimer

Popis sadržaja ovog i prethodnih brojeva pogledajte na »Grb i zastava« – Sadržaj.