Nova knjiga »Korčulanski kameni grbovi XV. – XX. stoljeća«

A. i N. Fazinić: "Korčulanski kameni grbovi XV. - XX. stoljeća", Gradski muzej Korčula, 2011.

A. i N. Fazinić: “Korčulanski kameni grbovi XV. – XX. stoljeća”, Gradski muzej Korčula, 2011.

Split, (IKA) – Knjiga »Korčulanski kameni grbovi XV. – XX. st.« autora Alene Fazinić i Nevena Fazinića, u izdanju Gradskog muzeja Korčula, predstavljena je 27. rujna u Palači HAZU-a u Splitu u sklopu književne manifestacije »Knjiga Mediterana«. O knjizi su govorili dr. Joško Belamarić, ravnateljica Gradskog muzeja Korčula Marija Hajdić i recenzentica prof. Dinka Radić. Predstavljena knjiga vrijedno je i sadržajno kulturološko, dokumentarno, znanstveno i edukativno štivo. Djelo je bogato ilustrirano s više od 400 fotografija odabranih grbova.

Sustavnim radom u Korčuli i njenoj okolici, u crkvama i samostanima, autori su otkrili niz novih grbova valorizirajući ih u kontekstu heraldičke nacionalne baštine i umjetničkog izraza.
Za svaki grb su zabilježili pripadnost, vrijeme postanka i mjesto nalaska, stil i vrsnoću izrade. Posebnu grupu čine grbovi grada Korčule, zatim prilozi za poznavanje heraldike korčulanske crkve tj. grbovi korčulanskih biskupa (29 grbova, 10 biskupa). Kataloški posljednju skupinu čine vjerski simboli te naknadno pronađeni grbovi i medaljoni IHS. Nakon kataloga slijedi bibliografija i popis grbova po pripadnosti gdje se donose svi grbovi brojčano – i dakako ukupan broj – 373 korčulanska kamena grba.
(preneseno sa IKA – Informativna katolička agencija)