Izložba »Grbovi osorske katedrale«, Mali Lošinj, studeni 2010.

Jasminka Ćus Rukonić: "Grbovi osorske katedrale", Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, 2010.

Jasminka Ćus Rukonić: “Grbovi osorske katedrale”, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, 2010.

Poster izložba Jasminke Ćus Rukonić »Grbovi osorske katedrale« održana je u Gradskoj knjižnici i čitaomici Mali Lošinj u studenom 2010. godine.

Iz sadržaja:

Osorske katedrale, kako ona stara (na groblju), a tako i ona nova (na trgu) bile su sjedište bivše Osorske biskupije, koja je trajala u vremenskom rasponu od gotovo 1500 godina, od V./VI. st. pa sve do 1828.godine, kada se njeno područje pripaja Krčkoj biskupiji.

Grbovi koji se nalaze u osorskoj Katedrali su različite pripadnosti, to su kao prvo grbovi crkvenih dostojanstvenika (devet komada), grbovi osorskih plemičkih obitelji (jedanaest komada), grb državnog činovnika (jedan komad), te grbovi država (dva komada). Grbovima bi se mogla pridružiti i ostala znamenja (sedam komada) i jedna kartuša, što iznosi ukupno trideset komada grbova i znamenja. Grbove iz osorske katedrale možemo datirati u rasponu od XV. do XVIII. st., što se poklapa sa vrhuncem uporabe grbova u javnom životu i razdobljem vladanja Mletačke republike u Osoru.


Zahvaljujemo Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj te autorici poster izložbe na dozvoli objavljivanja materijala na stranicama HGZD. Cjelokupni sadržaj poster izložbe dostupan je ovdje u PDF-u. (3 MB)