6. tribina HGZD-a, 07.12.2010. – Jasminka Ćus Rukonić

6. tribina HGZD, Jasminka Ćus Rukonić, 07.12.2010.

6. tribina HGZD-a, Jasminka Ćus Rukonić, 07.12.2010.

Naša šesta Tribina održava je u utorak, 7. prosinca 2010. u prostorijama Društva zagrebačke Klasične gimnazije (DZKG).

Gđa Jasminka Ćus Rukonić, muzejska savjetnica Creskog i Lošinjskog muzeja održala nam je predavanje »Grbovi na otočnoj skupini Cres – Lošinj«.

Najbogatiji grbovima i to posebice onim kamenima je grad Cres (preko 200), a potom ga slijedi grad Grad Osor (oko 70). Pojedine grbove nalazimo u manjim naseljima, a heraldičku ostavštinu nalazimo i u danas napuštenim pastirskim stanovima i selima. Najveći dio tih grbova su obiteljski, a pripadaju trima najmnogobrojnijim obiteljima grada Cresa i Osora u prošlosti: Petris, Draža i Bocchina. Uglavnom su nastali u razdoblju od XIII. do kraja XVIII. st. u vrijeme Hrvatsko-ugarske, odnosno Venecijanske uprave.
Velikim promjenama koje su se zbivale na političkom i svekolikom planu u XIX. st. zahvaćena je i heraldika, pa grbove dobijaju, uz već postojeće grbove grada Cresa i grada Osora, naselja Beli, Merag i Sveti Jakov, naselje Nerezine te gradovi Mali i Veli Lošinj.

Gđa Ćus Rukonić nedavno je pripremila izložbu o grbovima Osorske katedrale.


Na početku Tribine, u znak zahvalnosti za gostoprimstvo i suradnju tijekom 2010. godine, predsjednik HGZD-a je poklonio Društvu zagrebačke Klasične gimnazije sat s motivom grba grada Zagreba predsjednici DZKG-a, gđi dr. sc. Miri Hercigonji Szekeres.

Tijekom Tribine prikazan je i 8. svezak “Grba i zastave”, časopisa HGZD-a.