In memoriam Dr. Whitney Smith

Dr. Whitney Smith (1940. - 2016.)

Dr. Whitney Smith (1940. – 2016.)

Otac suvremene veksilologije, Whitney Smith je 1961. godine zajedno s kolegom Gerhardom Grahlom pokrenuo časopis The Flag Bulletin, a sljedeće je godine osnovao Središte za proučavanje zastava (Flag Research Centre, FRC) i bio njegov ravnatelj do umirovljenja 2013. godine, kada je cijela značajna knjižnica i arhiva FRC-a prenesena sa Sveučilište u Teksasu u Austinu.

Zajedno s grupom istomišljenika, prije svega s Klaesom Sierksmom organizirao je prvi Međunarodni veksilološki kongres 1965. i osnovao Ligu veksilologa, koja je dvije godine kasnije prerasla u Međunarodnu federaciju veksiloloških udruženja (FIAV), kojoj je bio i prvi glavni tajnik u više mandata. Doktorirao je 1969. na političkim znanostima na Sveučilištu u Bostonu disertacijom Prolegomena to the Study of Political Symbols. FIAV ga je 1991 imenovao Laureatom Federacije, najvišom znanstvenom počasti koju dodjeljuje. Smith je bio i ključna osoba u osnivanju Sjevernoameričkoga veksilološkog društva (North American Vexillological Association, NAVA) i Zaklade za zastavnu baštinu (Flag Heritage Foundation, FHF), a sudjelovao je ili inicirao osnivanje veksiloloških društava širom svijeta.

W. Smith: ZAstave i grbovi svijeta, Globus, Zagreb, 1982.

W. Smith: Zastave i grbovi svijeta, Globus, Zagreb, 1982.

Plodan veksilološki autor napisao je nebrojeno znanstvenih, stručnih i popularnih članaka, te 27 monografija, među kojima se ističe enciklopedijska Flags Through the Ages and Across the World (McGraw Hill, 1975.) Njezino popularno skraćeno džepno izdanje iz 1980. (Flags and Arms Across the World) prevedeno je na hrvatski i objavljenu 1982. u izdanju zagrebačkog Globusa kao Zastave i grbovi svijeta, kojim je i kod nas uvedena i popularizirana veksilologija kao znanstvena disciplina.

S bolom u srcima suosjećamo s obitelji dragog nam prijatelja. Počivao u miru.