Objavljen broj 20 »Grba i zastave«

GIZ20Kao i prethodni broj s kojim smo zakoračili u deseto godište objavljivanja, novi jubilarni dvadeseti broj naš časopisa »Grb i zastava«objavljuje se u proširenom opsegu na ukupno 36 stranica. Upravo je poslan u tiskaru i naši ga članovi mogu uskoro očekivati u svojim poštanskim sandučićima. Dodatne primjerke možete naručiti preko izdavačke kuće Leykam International. Iz »Uvodnika« donosimo:

 

Veseli me da GiZ poprima okus svojevrsnog znanstvenog dijaloga u traženju najstarijih hrvatskih zastava – otkrivajući uglavnom potpuno nepoznate primjerke. Tako nam Horvat, nakon zastava iz Mohačke bitke 1527. (vidi GiZ 18 i 19), donosi jednu zanimljivu hipotezu, koja je iz tog istraživanja protekla, a Peić Čaldarović nas upoznaje s
istraživanjem mađarskog kolege koji otkriva najstarije hrvatske zastave prema drugim kriterijima. Pitanje koja je najstarija nema
jednoznačan odgovor, a sigurno će imati i drugih kandidata. U tu kategoriju može se ubrojiti i moja bilješka o, čini se, prvom pokušaju uvođenja hrvatske trobojnice kao pomorske zastave.

Upravo u godini 200. obljetnice rođenja donosimo u Leksikonu hrvatske heraldike prilog o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, tom zaslužnom i svestranom hrvatskom povjesničaru i rodoljubu, ali i heraldičaru. Tu značajnu godišnjicu obilježava i HPM izložbom, o kojoj čitajte iz pera naše tajnice, ravnateljive Muzeja. Nadalje, Galović nas izvještava i o još jednom obranjenom diplomskom radu. Dobili smo još jedan prilog o heraldičkom nasljeđu s Brača, a iz Slovenije nam dolazi opis dugotrajnih nastojanja kolege na pravilnom isticanju nacionale i drugih zastava.

Osim toga, pročitajte u GiZ i moj „putopisni“ izvještaj – a nismo zaboravili ni pratiti novosti među stranim zastavama.

Zahvaljujem se svima koji su reagirali na prethodni broj, osobito na članak o zastavama Ratova zvijezda, kako onima koji su time bili oduševljeni tako i onima kojima se činilo da im tu nije mjesto. To samo dokazuje da simboli, pa bili oni i izmišljeni (a nisu li, na koncu, svi simboli „izmišljeni“), potiču stvarne emocije i akcije. Svakako, molim da nam se i dalje javljate s mišljenjima o sadržaju, a nadam se da ćete uživati čitajući GiZ.

Popis sadržaja ovog i prethodnih brojeva pogledajte na »Grb i zastava« – Sadržaj.