Sudjelovanje na 30. međunarodnom kongresu genealoških i heraldičkih znanosti Maastricht 2012.

30 ICGHS Maastricht 2012

30 ICGHS Maastricht 2012

30. međunarodni kongres genealoških i heraldičkih znanosti (30ICGHS) održan je od 24. do 28. rujna 2012. u Maastrichtu u Nizozemskoj s temom “Frontiers in Genealogy and Heraldry”. Domaćini kongresa bili su Nizozemsko genealoško društvo (NGV) i nizozemski Središnji ured za genealogiju (CBG), uz Međunarodnu genealošku i heraldičku konfederaciju (CIGH), Međunarodnu genealošku akademiju (AIG) i Međunarodnu heraldičku akademiju (AIH). Na svečanoj ceremoniji Kongres je otvorio Nj. K. V. Princ Oranjski, Vilijam Aleksandar, nizozemski prestolonasljednik.

Na Kongresu je rad Dubravke Peić Čaldarović i Nikše Stančića naslovljen “Heraldika na rubu znanosti: Teze o značenju hrvatskog šahiranog štita” predstavio Željko Heimer. On je također predstavio i poster suvremenih hrvatskih municipalnih grbova, kojima je prikazana kvaliteta suvremene hrvatske heraldike i njezina pripadnost modernim heraldičkim kretanjima u Europi, u skladu s principima restituirane heraldike. U predvorju Kongresa međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj zajednici predstavljene su i naše publikacije.

Tijekom Kongresa održane su i Opće skupštine CIGH, AIG i AIH. Na Općoj skupštini Konfederacije, između ostalog, u članstvo je primljeno Bugarsko heraldičko-veksilološko društvo (BHVS), a na Općoj skupštini Međunarodne heraldičke akademije potvrđen je status dopisnih članova Akademije koji su prihvaćeni prošle godine u Fibourgu, uz Heimera i dva naša inozemna člana, Valt Jurečić iz Slovenije i Jovan Jonovski iz Makedonije.

30 ICGHS Maastricht 2012 30 ICGHS Maastricht 2012 30 ICGHS Maastricht 2012 30 ICGHS Maastricht 2012 30 ICGHS Maastricht 2012 30 ICGHS Maastricht 2012 30 ICGHS Maastricht 2012