Predsjednik Heimer na godišnjoj konferenciji Sjevernoameričkog veksilološkog društva NAVA 54, 13.06.2020.

Zastava NAVA 54

Zastava NAVA 54

Pedeset i četvrta godišnja konferencija Sjevernoameričkog veksilološkog društva (North American Vexillological Association – Association nord-américaine de vexillologie, NAVA), skraćeno zvana NAVA 54, održana je u posebnim uvjetima ograničenja putovanja uslijed pandemije, korištenjem “virtualne dvorane za sastanke” u programu WebEx kojem je domaćin bila Kongresna knjižnica SAD-a.

Peter Ansoff na NAVA 54

Konferenciju je otvorio predsjednik NAVA Peter Ansoff, a kao posebni gost sudionicima se obratio predsjednik Međunarodne federacije veksiloloških udruga (FIAV) Željko Heimer, koji se u svojem govoru osvnuo na suvremene izazove u veksilologiji, kako one vanjske, poput pandemije tako i interne rasprave o obuhvatu veksilološkog područja aktivnosti, koje se u SAD osobito propitkuje posljednjih godina.

Heimer na NAVA 54

Heimer na NAVA 54

Na konferenciji je predstavljeno desetak znanstvenih izlaganja s temama koje su pokrivale razvoj zastave Iraka (John Andrews), veksilološku filateliju (Edwin Jackson), zastave policijskih udruga (Scott Mainwaring), zastave u crkvama (Benjamin Nickodemus), zastave carinske i financijske straže SAD-a (David B. Martucci), istraživanje simbolizma ovijenog sidra od biblijskih vremena (Bard Cosman), kontroverznih isticvanja zastava u San Franciscu u 80-ima. Iz svojeg studija u Irskoj javila se Rachel Phelan, restauratorica specijalizirana za zastave i predstavila predmete koji se ovih dana nalaze u njezinoj radionici.

Dugogodišnja tradicija sastanaka NAVA su tzv. Vexi-Bits – u kojima sudionici ukratko (do 5 min.) predstavljaju pojedine zanimjivosti iz svojeg istraživanja veksilologije – bilo pojedinu zastavu ili događaj, ili naprosto zanimljivu priču koju su doživjeli ili čuli vezano za zastave. Svoje “vexi-bitove” predstavilo je sedam-osam sudionika u pauzama između drugih predavanja, a njih je moderirao Jack Lowe.

Grupna fotografija NAVA 54

Grupna fotografija NAVA 54

Osobito zanimljivo je bilo sudjelovanje Romana Marsa, američkog radio voditelja, koji je svojim video uratkom u nizu predavanja za TED, u kojem se osvrće na loš dizaj zastava nekih američkih gradova, pokrenuo lavinu aktivnosti na usvajanju ili promjeni neadekvatnih municipalnih zastava širom SAD. Razgovor s g. Marsom vodio je Ted Kaye.

Radni dio sastanka vodio je predsjednik Ansoff koji je predstavio svoje izvješće o radu. Domaćica WebEx platforme Elizabeth Brown iz Kongresne knjižnice predstavila je rad mogućnosti istraživanja putem web portala Knjižnice.

Pri kraju dana jedna od organizatorica sljedeće konferencije Amber Atteberry održala je kraće predstavljanje mjesta sastanka NAVA 55 u St. Augustinu na Floridi.

Ove konferencije uobičajeno završavaju zajedničkom svečanom večerom, na početku koje se održava zdravica u sjećanje na preminule članove društva. Iako zajednički objed nije mogao biti upriličen, zajednički je održana ceremonija prisjećanja.

Na samom kraju dodijeljene su i nagrade. Nagrada Driver, nazvana prema Kapetanu Williamu Driveru, koji je između ostalog skovao nadmika američke zastave “Old Glory”, a koju dodijeljuje izvršni odbor NAVA za najbolje izlaganje na konferenciji, dodijeljena je Scottu Mainwaringu za njegoo predavanje The American Thin Blue Line Flag: A Controversial Success Story. Nagrada Vexillionaire, koju izvršni odbor povremeno dodjeljuje za značajan rad i promidžbu veksilologije, dodijeljna je Romanu Marsu, za njegov rad na širenju svijesti o zastavama u SAD.

Nakon formalnog zatvaranja konferencije upriličen ad hoc je sastanak korištenjem platforme Zoom radi zajedničke fotografije, a koji se potom odužio u neformalnom čavranju u slobodnoj formi te na neki način donekle nadoknadio važan društveni element ovakvih sastanaka uživo.

(fotografije NAVA https://nava.org)