Predavanje Željko Heimer: »Šibenske zastave«, Muzej grada Šibenika, 04.04.2018.

Predavanje Željko Heimer »Šibenske zastave«, 04.04.2018.

Predavanje Željko Heimer »Šibenske zastave«, 04.04.2018.

Predsjednik HGZD-a Željko Heimer održao je 4. travnja 2018. predavanje naslovljeno »Šibenske zastave« u atriju Muzeja grada Šibenika pred pedesetak Šibenčana koji su imali priliku po prvi put upoznati se s do sada u gradu gotovo nepoznatim srednjovjekovnim zastavama te podsjetiti se na zastave koje se u gradu i okolnim općinama koriste, kao i na druge zastave (sportske, brodarske, kulturne…) koje se s pravom mogu nazivati šibenskima. Iz autorovog uvoda izdvajamo:

>>
Već iz najstarijih slikanih i pisanih izvora zna se da gradske komune od pamtivijeka koriste simbole svoje zajednice, među kojima istaknuto mjesto imaju i zastave. Šibenik nije iznimka, a dokumentirane šibenske zastave možemo pratiti barem osam-devet stoljeća. One zauzimaju značajno, a može se uvjetno reći i središnje, mjesto na srednjovjekovnim pomorskim navigacijskim kartama sve do 16. stoljeća. U suvremeno doba bilježimo čitav niz različitih zastava koje se mogu s pravom nazivati šibenskima, s osobitim ponosom ističemo one iz Domovinskog rata, a posljednjih godina grad se okitio i nekim novima koje će ostati na ponos budućim generacijama Šibenčana.
<<<

Predavanje su medijski popratili svi ključni šibenski mediji, TV Šibenik, Radio Ritam i dva šibenska portala Šibenik.In i Šibenski portal čije objave prenosimo: