Predavanja Davora Zovka u Kuli na Kamenitim vratima, 08.06.2017.

Davor Zovko u Zmajskoj kuli, 08.06.2017.

Davor Zovko u Zmajskoj kuli, 08.06.2017.

Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo u suradnji s Družbom »Braća hrvatskog zmaja« imali su zadovoljstvo ugostiti priznatog hrvatskog heraldičara koji živi i radi u Švedskoj, gospodina Davora Zovka koji je u atraktivnim prostorima Zmajske dvorane u Kuli iznad Kamenitih vrata održao niz predavanja u četvrtak, 8. lipnja 2017.

Po kratkom uvodu Josipa degl’Ivellia, Zmaja Bračkog II., meštra obredničara Družbe, najprije je Zovko u 19 sati održao predavanje pod naslovom »Heraldika – nanovo otkriveno blago«, u kojem je na popularan način predstavio temeljna pravila heraldike, uz mnoštvo praktičnih primjera iz bogatog vlastitog heraldičkog umjetničkog opusa.

Potom je u 20h uz kratko obraćanje predsjednika HGZD-a Željka Heimer, Zovko održao tzv. Master Class, predavanje nostalgično nazvano »Male tajne velikih majstora heraldike«, usmjereno na specifična pravila praktične heraldike, u prvom redu namijenjeno za iskusnije grboslovce i heraldičke umjetnike, gdje je predstavo mnoge izvanredne primjere uglednih kolega heraldičkih umjetnika, uz pokoji svoj, o tome na što sve treba paziti kad se komponira ili slika jedan grb, ukazavši na detalje, često neupućenom oku skrivene, koji određeno likovno rješenje čine biserom heraldičke umjetnosti.

Dan ranije, u istom prostoru, u organizaciji Družbe »Braća hrvatskog zmaja« gospodin Zovko predstavio je svoju recentnu knjigu »Viteštvo danas«, o kojoj smo nedavno pisali.