Objavljen pregled heraldičke i veksilološke periodike

Objavili smo pregled časopisa, magazina, glasila, biltena i druge periodike heraldike, veksilologije i srodnih područja.

Pregled koji za početak sadrži podatke o 150 časopisa iz cijelog svijeta, uz naslov i podnaslov časopisa te njihov eventualni prijevod na engleski, donosi podatke o izdavaču, jeziku na koje časopis objavljuje članke, godinu prvog broja, a kod časopisa koji više ne izlaze i godinu posljednjeg. Navodi se i informacije o godišnjoj frekvenciji izlaženja, standardna oznaka serijske publikacije (ISSN), signatura bibliografije FOTW, količina stranica po broju i format. Objavljen je i podatak o nazočnosti časopisa na webu, odnosno adresi na kojoj se nalazi cjelovita ili djelomična digitalizirana arhiva ili indeks objavljenih članaka. Po potrebi su uključene i druge napomene.

Pregled je izrađen koristeći knjižnicu i arhiv HGZD-a, bibliografiju udruge Flags of the World (FOTW) http://www.crwflags.com/fotw/flags/bib_main.html te kataloge nacionalnih knjižnica i druge relevantne izvore. Dio (osobito heraldičkih) časopisa još nije uvršten u popis.

HGZD poziva svoje članove, ali i sve heraldičare i veksilologe koji imaju saznanja o stručnoj periodici da nam pošalju dopune i ispravke na hgzd@hgzd.hr.

Vidi pregled ovdje: Heraldički i veksilološki časopisi. ili gore u izborniku Izvori.