Obilježavanje Međunarodnog veksilološkog dana u Zadru

Wolrd Vexilology Day - October 1

Wolrd Vexilology Day – October 1

HGZD se pridružio inicijativi za obilježavanje Međunarodnog veksilološkog dana. U povodu 10 godišnjice djelovanja Društva, HGZD će obilježiti Međunarodni veksilološki dan tijekom V. kongresa hrvatskih povjesničara, koji se održava u Zadru, 5. – 8. listopada 2016.

Ove se godine po prvi puta širom svijeta obilježava Međunarodni veksilološki dan 1. listopada, kojim se promovira znanost o zastavama – veksilologija.

1. listopada 1961. Gerhard Grahl i Whitney Smith pokrenuli su prvi znanstveni veksilološki časopis The Flag Bulletin, a Međunarodna federacija veksiloloških udruženja (FIAV, www.fiav.org) smatra to trenutkom nastanka suvremene veksilološke discipline.

HGZD jedna je od prvih nacionalnih heraldičko-veksiloloških udruga
koje su se pridružile inicijativi obilježavanja dana posvećenog veksilologiji, među dvadesetak udruga iz cijelog svijeta (vidi popis organizacija koje sudjeluju na https://vexiday.org/news/).

Razne veksilološke udruge obilježavaju ovaj dan na različiti način, neke organizacijom predavanja i sličnih skupova, druge javnim isticanjem povijesnih i suvremenih zastava i skretanjem pažnje na njihov društveni značaj i značaj njihovog sustavnog proučavanja, treće na neke druge načine. U više zemalja obiljažavanje će biti u sklopu nacionalnih kongresa ili konferencija na kojim aće se okupiti veći broj članova. Vidi više o događanjima u pojedinim zemljama na https://vexiday.org/events/.

U središtu obilježavanja Međunarodnog veksilološkog dana u Hrvatskoj bit će činjenica, s kojom smo ponosni, da je ove godine što u izdanju Društva, a što iz pera njegovih članova, do sada objavljeno već ni manje ni više nego pet knjiga, a neke se još očekuju do kraja godine. Usporedi članke na ovim stranicama http://hgzd.hr/category/publikacije/