Nova knjiga: Znakovi pobjednika

Božo Kokana: "Znakovi pobjednika - monografija crteža hrvatskih ratnih vojnih znakova", Školska knjiga, Zagreb, 2006.

Božo Kokan: “Znakovi pobjednika – monografija crteža hrvatskih ratnih vojnih znakova”, Školska knjiga, Zagreb, 2006.

U izdanju “Školske knjige” izašla je monografija pod nazivom “Znakovi pobjednika – monografija crteža hrvatskih ratnih vojnih znakova” autora Bože Kokana. Na 195 stranica prikazani su autorski radovi ovog dizajnera koji od samih početaka Domovinskog rata uspješno razvija identitet hrvatskog vojnog znakovlja.

Uz riječ urednika i predgovor koji je napisala Dubravka Peić Čaldarović, koji su uz hrvatski objavljeni i na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, u knjizi su predstavljeni znakovi Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se nose na odorama – oznake za kape, oznake zapovjednih dužnosti i činova, oznake vojnih postrojbi (“grbovi”, kako se najčešće nazivaju u razgovornom jeziku) i druge oznake, koje je u posljednjih petnaest godina izradio Božo Kokan.

Time je predstavljena otprilike polovica vojnog znakovlja ovog umjetnika, te se nadamo da će uskoro slijediti i nova knjiga u kojoj će se naći i preostali radovi. Božo Kokan je po struci arhitekt, a u Domovinski rat priključio se već na samom početku kao pripadnik 150. brigade HV. Kokanovo vojno znakovlje temelji se na hrvatskoj nacionalnoj i vojnoj povijesti, te su za osnovnu inspiraciju poslužila umjetnička djela iz razdoblja hrvatskih narodnih vladara, uglavnom iz XI. stoljeća – od kojih su neka i reproducirana u knjizi. Iako hrvatsko vojno znakovlje nije direktno predmet proučavanja heraldike i veksilologije, neki heraldički principi koji su korišteni pri njegovoj izradi, kao i činjenica da se oznake postrojbi redovito pojavljuju na njihovim zastavama, svrstava ih u područje hrvatske heraldike i veksilologije.
Knjiga u tvrdom uvezu može se nabaviti u većini knjižara u Hrvatskoj uz cijenu od oko 190 kn (oko 25 EUR).