Izložba »Norveške zastave« u Norveškoj, 18.6.2006.

Otvorenje izložbe "Norveške zastave", Galerija "Zvonimir", Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Zagreb, 17.2.2005.

Otvorenje izložbe “Norveške zastave”, Galerija “Zvonimir”, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Zagreb, 17.2.2005.

Izložba Hrvatsko-norveškog društva »Željko Takač« (HNDŽT) koju je Željko Heimer pripremio u povodu obilježavanja sto godina norveške nezavisnosti, kroz četrdesetak postera prikazuje današnje norveške nacionalne, državne, kraljevske i vojne zastave, zastave županija te pregled razvoja ovih zastava kroz od 1748. godine do danas. Norveške zastave svojim izgledom kroz povijest pričaju priču o stjecanje norveške nezavisnosti 1905. godine, simbolično prikazujući status norveške države od kolonije danske kraljevine, preko personalne unije sa Švedskom u kojoj je postepeno ostvarivala sve veća prava, do potpune nezavisnosti, a kasnije i druge ključne turbulentne događaje XX. stoljeća, kao što je 2. svjetski rat.

Izložba je originalno pripremljena na hrvatskom i engleskom jeziku, a za njezino izlaganje u Norveškoj, tekstove je preveo i prilagodio Jan Oskar Engene, urednik časopisa »Nordisk Flaggkontakt« Nordijskog zastavnog društva (Nordisk Flaggselskap, NFS).

Izložba je otvorena u Brekstadu, središtu općine Ørland, s kojom HNDŽT godinama ostvaruje uspješnu suradnju, i gdje je Heimer proveo godinu dana na studentskoj razmjeni 1992. godine. Izložba je prvi puta predstavljena javnosti u rujnu 2005. godine u Zagrebu, a sada će biti postavljena u srednjevjekovnom dvorcu Austratt u blizini Brekstada, povodom proslave 350. godišnjice dvorca, tom prigodom posjeta kraljevske obitelji.

Izložba je otvorena 18. lipnja 2006. godine uz prisustvo autora, dužnosnika i građana općine Ørland i okolice i predstavnika Nordijskog zastavnog društva.

Više o izložbi vidi na stranicama izložbe.