Izložba »Heraldica Turopoliensis« u Velikoj Gorici, 14.12.2012.

»Heraldica Turopoliensis« Velika Gorica, 2012.

»Heraldica Turopoliensis« Velika Gorica, 2012.

U Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici 14. prosinca 2012. svečano je otvorena izložba »Heraldica Turopoliensis«. Turopoljski kraj sa svojim plemenitašima je neiscrpan izvor za proučavanje heraldike, a može se promatrati od plemenitaških povelja i grbova do modernih vizualnih indentiteta (grbovi gradova, područja, udruženja, sportskih klubova, itd…) Na izložbi su prikazane orginalne turopoljske grbovnice iz fundusa Muzeja Turopolja, koje su u posljednje vrijeme restaurirane i zasjale u novom sjaju, kao i neke iz privatnih zbirki, koje javnost može vidjeti po prvi put, zatim preslike grbovnica iz Hrvatskog državnog arhiva, kao i grbovi u kamenu i na zastavama.

Istodobno Muzej Turopolja predstavio je i svoju elektroničku bazu grbova iz koje zainteresirani građani mogu dobiti ostisak grba određene obitelji i podatke o njoj prikupljene u muzeju. Izložba je otvorena do travnja 2013.

(Tekst i fotografije dolje prema http://www.muzej-turopolja.hr/heraldica-turopoliensis.html )

»Heraldica Turopoliensis« Velika Gorica, 2012. »Heraldica Turopoliensis« Velika Gorica, 2012. »Heraldica Turopoliensis« Velika Gorica, 2012.