18. tribina HGZD-a, 11.12.2012. – Mirko Marijan

18. tribina HGZD-a, Mirko Marijan, 11.12.2012.

18. tribina HGZD-a, Mirko Marijan, 11.12.2012.

Osamnaesta Tribina HGZD-a održana je 11. prosinca 2012. godine u prostorijama Društva zagrebačke klasične gimnazije (DZKG). Mr. sc. Mirko Marijan, načelnik Odjela za odlikovanja i priznanja Ureda predsjednika Republike Hrvatske održao je predavanje pod naslovom “Implementacija hrvatskih nacionalnih simbola na odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske” predstavljajući hrvatsku heraldičke baštine prikazanu na državnim odlikovanjima i priznanjima.

Uz grb i zastavu, himnu i nacionalnu valutu, odlikovanja Republike Hrvatske dio su korpusa nacionalnog identiteta, suverenosti i međunarodne prepoznatljivosti, a koja bez ikakve dvojbe iskazuju povijesne izvore hrvatske državne suverenosti i visok umjetnički, estetski i tehnički doseg izrade. Kroz predavanje je poseban naglasak stavljen na ove prepoznatljive hrvatske nacionalne simbole (ili državna obilježja) i njihovu poprilično minornu zastupljenost u implementaciji umjetničkih i estetskih rješenja naših akademskih umjetnika, odnosno fizičkog izgleda odlikovanja, priznanja, ali i sastavnica procesa dodjele i uručenja odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Komparacija ovih hrvatskih nacionalnih simbola s drugim simbolima u širem kontekstu, kroz zaključak potvrđuje polaznu tezu prilično male zastupljenosti i implementiranosti na najvišim državnim znamenjima i priznanjima.

Osim predavanja na Tribini samo imali izuzetnu priliku i uživo vidjeti pojedine primjerke odlikovanja i njihove opreme i popratnih materijala iz zbirke Odjela za odlikovanja i priznanja, od kojih se neka, osobito najviša odlikovanja, mogu vidjeti tek izuzetno rijetko (usp. na slici odlikovanja prema Zakonu iz 1992. koja, osim nekoliko iznimaka nisu dodjeljivanja), što je ovoj Tribini dalo i dodatnu zanimljivost i pružilo materijala za dugotrajnu i zanimljivu diskusiju u neformalnom tonu nakon predavanja.
marijan2012-01 marijan2012-04 marijan2012-03