Izložba »Grbovi i znakovi Velog Lošinja«, travanj-listopad 2012.

Jasminka Ćus-Rukonić "Grbovi i znakovi Veloga Lošinja", Lošinjski muzej, 2012.

Jasminka Ćus-Rukonić “Grbovi i znakovi Veloga Lošinja”, Lošinjski muzej, 2012.

4. travnja 2012. godine u prostorima galerije Kula u sklopu Lošinjskog muzeja otvorena je poster izložba Jasminke Ćus Rukonić »Grbovi i znakovi Velog Lošinja«. Desetak postera na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, donosi prikaz povijesti municipalnih simbola Velog Lošinja, koji se kao posebna općina javlja u vrijeme francuske uprave 1808. godine te od tada počinje koristiti posebne oznake municipalnog identiteta. No izložba prikazuje i grbove plemičkih obitelji koji se pojavljuju na pročeljima lošinjskih kuća, na krunama cisterni i na nadgrobnim pločama, a kao posebnu zanimljivost donosi i oznake bratovština, obrtnika i pomoraca koji svjedoče o društvenoj strukturi ove male, ali imućne i kulturne zajednice.

Svaki grb i znak označeni su odgovarajućim brojem u katalogu (objavljeni dvojezično hrvatsko-engleski i hrvatsko-talijanski) i na karti Veloga Lošinja pa će se posjetitelji uz njihovu pomoć moći prošetati mjestom te ih i uživo pogledati. Na taj način ova izložba i njezin katalog postaju i osebujna su turistička ponuda za goste koji žele više. Izložba ostaje otvorena do 15. listopada 2012.


Ljubaznošću autorice izložbe, sadržaj postera objavljujemo u prilogu kao PDF: Jasminka Ćus Rukonić »Grbovi i znakovi Veloga Lošinja«, Lošinjski muzej, 2012. (3 MB)