14. tribina HGZD-a, 26.02.2012. – Željko Heimer

Naša četrnaesta Tribina održana je u suradnji s Društvom zagrebačke Klasične gimnazije (DZKG) u ponedjeljak, 26. veljače 2012. u prostorijama DZKG, Preradovićeva 44, 1. kat.

Željko Heimer, predsjednik HGZD održao je klasičarima i grbo/zastavoslovcima predavanje »Identitet u zastavama političkih stranaka u Republici Hrvatskoj«

Od 1989. godine, nakon polustoljetnog jednostranačja, u Hrvatskoj se osnivaju nove političke stranke, a prvi višestranački izbori održavaju se 1990. godine. Ubrzo se razvijaju na desetke stranaka, od kojih većina počinju koristiti stranačke znakove i simbole, a nerijetko i zastave.

U proteklih dvadeset godina, neke stranke su raspuštene, druge osnovane, neke su se ujedinile, druge podijelile – a ukupan broj registriranih stranaka održavao se u prosjeku na oko stotinjak, od kojih je kakvih dvadesetak imalo značajnog ili značajnijeg utjecaja u političkom životu.

Uz različite ideologije i interese, stranke usvajaju različite zastave i biraju različite simbole na njima, ponekad temeljeno na nacionalnoj zastavi ili grbu, na kakvim drugim nacionalnim simbolima, dok druge biraju elemente regionalnog ili lokalnog identiteta, europske i globalne simbole kao i neke druge pojedinačne znakove. Izlaganje sustavno prezentira zastave političkih stranaka koje su djelovale u Republici Hrvatskoj u posljednjih 20 godina s naglaskom na identitetskim simbolima koji se koriste.

Predavanje se temelji na znanstvenom radu koji je autor predstavio na 24. međunarodnom veksilološkom kongresu održanom 2011. godine u Washingtonu, D.C., SAD.