15. tribina HGZD-a, 23.04.2012. – Branko Vujanović

Našu petnaestu Tribinu održali smo zajedno s Društvom zagrebačke klasične gimnazije (DZKG) u ponedjeljak, 23. travnja 2012 u prostorijama DZKG, Preradovićeva 44, 1. kat.

Prof. Branko Vujanović, akademski slikar i grafičar, održao je predavanje naslovljeno »Sokol – ptica Marka Pola«

Sokol je u hrvatskoj književnosti slavna ptica opjevana u mnogim narodnim i umjetničkim pjesmama. Nalazimo ga na bezbroj artefakata, od stele Tarhunpiyas iz 8. stoljeća prije Krista, njegovog prikaza na našim stećcima i do sokola ponad maksimirske Mogile. U Veneciji, u kutu Corte Seconda del Milion, nalazi se toranj poput onoga u Korčuli, ali bez krovišta i nema više teških drvenih vrata, jer to je danas prolaz prema teatru Malibran.

Nad ovim je ulazom, u nekadašnje kuće Marka Pola, bogato urešen mramorni luk, nad kojim je uzidan ornamentiran kameni križ lijevo od njega kameni disk s uklesanim prikazom sokola s ulovljenim zecom. Ovim je simbolima Marko označio svoj posjed, svoju religiju i svoju udivljenost sokolom, mitskom pticom starog Egipta, atributom solarnog boga Raa, i time je apostrofirao svoje putovanje u zemlje izlazećeg sunca. Sokol je Kini bio znak visokog uglednika, dok europskom srednjem vijeku prikazujući ga kako hvata zeca postaje simbol kršćanstva.