Filatelistička izložba na UFRI, Rijeka, 6. – 20. 10. 2023.

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci (UFRI), Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo (HGZD) i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ (DBHZ) priredili su Filatelističku izložbu “Poštanske marke Republike Hrvatske s državotvornim motivima”, 6. – 20. listopada 2023. godine, u predvorju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (Sveučilišna avenija 6, 51000 Rijeka).
Izložba je postavljena na UFRI uoči spomendana 8. listopada koji se obilježava kao Dan Hrvatskog sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom.
Izložba je izvorno pripremljena kao dio programa obilježavanja 175. obljetnice hrvatske zastave 5. lipnja 2023. kada je HGZD i DBHZ upriličio svečanost predstavljanja poštanskih maraka koje je Hrvatska pošta objavila tim povodom na inicijativu HGZD-a.
Izložba na dvije tzv. filatelističke vitrine predstavlja navedene nove poštanske marke, kao i izbor drugih poštanskih maraka koje je Hrvatska pošta objavila od 1990. godine s državotvornim motivima – prikazima grbova i zastava te likovima značajnih državnika koji su igrali ključne uloge u ostvarenju hrvatske državnosti u suvremeno doba. Prikazan je i zanimljiv filatelistički materijal (putovala pisma) zmajske tematike, pripremljene uz novo izdanje maraka, koja je priredio filatelist Zoran Vlahović te pojedini materijali Hrvatskog saveza filatelista, čiji predsjednik Julije Maras je i pripremio postav izložbe. Autor izložbe je pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, Meštar obredničar DBHZ i predsjednik HGZD.
Ova izložba poštanskih maraka zamišljena je kao gostujuća odnosno putujuća izložba, koja će se u narednim razdoblju moći predstaviti širom domovine, a Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci prvi je gdje nakon predstavljanja u Zagrebu izložba gostuje.