Objavljen br. 34 »Grba i zastave«

GiZ 34Objavljen je »Grb i zastava«, broj 34, studeni 2023., u svojem XVII. godištu, na 36 stranica i uskoro će se naći u poštanskim sandučićima pretplatnika. Dodatne primjerke GiZ-a možete naručiti preko izdavačke kuće Leykam International. Iz »Uvodnika« donosimo:

Dragi čitatelju,

Sretan je urednik kojemu je najteža stvar pri kraju pripreme broja napisati uvodnu riječ. Urednik GiZ spada među takve sretnike, da ima sjajan tim koji piše za naš časopis, koji čitaju i korigiraju tekstove, prevode i lektoriraju i čine mnoštvo drugih sitnih stvari koje se moraju učiniti da se časopis nađe u rukama čitatelja. Ovo je prilika da im svima zahvalim od srca.
HGZD je ove godine ishodio da se objavi poštanska marka obilježavajući 175. godišnjicu naše trobojnice. Organizirali smo sjajnu svečanost predstavljanja tog izdanja, a promoviramo ga i dalje malom filatelističkom izložbom na temu grbova i zastava. Dio ovog broja posvećuje tim događanjima, kao i drugima koje je naše Društvo upriličilo ovo ljeto i jesen, kao predstavljanje splitskog kataloga pomorskih zastava i creske monografije heraldičke baštine.
Za ovaj broj Mate Božić nam je pripremio prilog o prvim primjerima sjedinjenog grba hrvatskih zemalja.
Donosimo drugi dio priloga Zorana Perana o grbovima kliških Kružića te treći dio pregleda zastava iz bjelovarske zbirke Domovinskog rata, o kojoj piše njezine voditelj Marin Sabolović. Tu su, naravno, i nastavci kolumna o srednjovjekovnim zastavama, ovaj put Matija Horvat počinje priču o zastavama na moru; a Nikša Luščić donosi još jedan prilog o plemstvu, sada o bračnim Salamunićima. Tomislav Galović predstavlja u svojem Leksikonu heraldičkog umjetnika Milana Sunka, kojim sam se osobno bavio zadnjih nekoliko godina i izvukao ga iz nepravednog zaborava. Tu je i sjajna analiza zastava sa svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru koju je priredila Tijana Trako Poljak.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je prethodnih godina podupiralo objavljivanje GiZ pokrivajući troškove koje ne možemo volonterski odraditi, a to je uglavnom tisak i distribucija, ove godine još objavilo je drugačiji poziv za sufinanciranje znanstveno-popularnih časopisa, uklopljen u općenito sufinanciranje raznih aktivnosti znanstvenih i znanstveno-popularizirajućih udruga. Promjenom sustava bojim se da će ova vrsta publikacija, pa i GiZ, pri tome ostati prikraćeni. Hoćemo li moći održati tiskano izdanje u novim uvjetima, vidjet ćemo, no svakako ćemo se potruditi. Može zvučati kao neki grbovni moto: Que será será!
Želim Vam da uživate čitajući GiZ,

Željko Heimer

Popis sadržaja ovog i prethodnih brojeva pogledajte na »Grb i zastava« – Sadržaj.