27. međunarodni heraldički i genealoški kongres, St. Andrews, Škotska, 2006.

XXVII. ICGHS St. Andrews Scotland

XXVII. ICGHS St. Andrews Scotland

Najvažniji heraldički događajh ove godine bez sumnje je 27. međunarodni heraldički i genealoški kongres (27th ICGHS), koji se održava u St. Andrewsu u Škotskoj od 21. do 26. kolovoza 2006. Ovakvi kongresi održavaju se svake druge godine i okupljaju u pravilu oko tristotinjak stučnjaka iz cijelog svijeta. Više o ovogodišnjem Kongresu pogledaj na www.congress2006.com.

Tek osnovano HGZD nije se stiglo pripremiti za ovaj Kongres, ali to ne znači da naši članovi nisu bili vrijedni i prije osnivanja Društva i pripremili se za sudjelovanje na Kongresu. Hrvatsku će tako ovaj put predstavljati dr. sc. Ivan Mirnik s radom “The Order of the Dragon as reflected in Hungarian and Croatian Heraldry” te mr. sc. Dubravka Peić-Čaldarović s radom “Modifications of Croatian State Heraldry during the 20th century“. Dr. Mirniku i mr. Peić Čaldarović želimo uspješno sudjelovanje na Kongresu, a očekujemo detaljan izvještaj po povratku.

HGZD svakako potiče svoje članove da sudjeluju na Kongresu, iako je sada već vrlo kratko vrijeme za pripreme, a rok za predaju radova je odavno prošao. Svakako molimo sve koji planiraju sudjelovati da nam se jave.

Nešto više o kongresima vidi na ICGHS na Wikipediji, a sljedeći kongres očekuje nas 2008. u Quebecu, kada se nadamo da ćemo moći poslati brojniju “momčad”. Inače, u neparnim godinama održava se donekle sličan međunarodni veksilološki kongres, sljedeće godine u Berlinu, XXII. ICV – FlagBerlin 2007.