13. obljetnica osnivanja HGZD-a

HGZD

HGZD

Prije trinaest godina na današnji dan osnovano je Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo.

Koristim priliku zahvaliti vam se svima na podršci i suradnji. Slobodan sam ocijeniti da smo u posljednjih trinaest godina postigli puno toga sitnim i skromnim koracima nakupilo se stvari na koje možemo biti ponosni. Slobodan sam podijeliti s vama neke.

Kroz naše Društvo prošlo je šezdesetak osoba, neke su se zadržale kraće ili duže vrijeme te su izgubile daljnji interes, dok su drugi nastavili zajednički rad. Veselimo se sve većem broju mlađih kolegica i kolega koji se vrlo aktivno pridružuju djelovanju Društva. Sudeći po uplaćenim godišnjim članarinama, broj aktivnih članova se stabilno kreće oko dvadeset.

 

Društvo je od 2007. član Međunarodne federacije veksiloloških udruga (FIAV, La Fédération Internationale des Associations Vexillologiques) i Međunarodne genealoške i heraldičke konfederacije (CIGH, La Confédération Internationale de Généalogie et d’Héraldique) od 2008. godine, dok je predsjednik HGZD-a član Radne skupine FIAV-a za veksilološke standarde opisa zastava (Vexillological Conventions for Flag Descriptions Commission) i pridruženi član Međunarodne heraldičke akademije (AIH, La Académie Internationale d’Héraldique). Predstavnici Društva redovito aktivno sudjeluju na međunarodnim kongresima, veksilološkim neparnih godina, heraldičko-genealoškim parnih. Razmjenjujemo publikacije s mnogim društvima, trenutno redovito dobivamo temeljem razmjene 52 publikacije, neke tiskane, a djelomično u elektroničkom obliku.
Od osnivanja Društvo je organiziralo više stotina javnih predavanja u sklopu naše Tribine i izvan nje, a nekoliko puta više predavanja članovi Društva održali su za razne institucije, udruge i forume na kojim smo bili pozvani. Osobito smo ponosni na desetak kolega iz inozemstva koje smo kroz godine imali prilike ugostiti na našoj Tribini.Tome valja pribrojiti i manji broj predstavljanja knjiga te nešto izložbi i drugih aktivnosti.
Od osnivanja objavljujemo polugodišnje časopis “Grb i zastava”, upravo je u pripremi broj 25, od prije nekoliko brojeva na uvećanom broju stranica (36, u odnosu na ranijih 20). Časopis donosi sve tekstove i na engleskom jeziku ljubaznošću Edwarda B. Kayea, tajnika Sjevernoameričkog veksilološkog društva (NAVA), koji ih volonterski lektorira. Tijekom godina časopis je dobiva financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba, a posljednjih nekoliko godina Ministarstva znanosti i obrazovanja, u kategoriji znanstveno-popularizirajućih časopisa. U časopisu je do sada svoje tekstove objavilo više od 60 autora, mnogi od njih višekratno i u neprekinutim nizovima. Broj objavljenih priloga prelazi 350, na više od 600 stranica.
Društvo je objavilo samostalno ili u suizdavašvu više zbornika i monografija, a kada se tome pribroje znanstvene i stručne publikacije naših članova objavljene od drugih izdavača, možemo se pohvaliti s desetak i više naslova, ali i velikom brojem članaka u svim vrstama periodičkih publikacija. Osobito me vesele diplomski i doktorski radovi obranjeni na temu heraldike, veksilologije i srodnih znanosti.
Uvjeren sam da znate da toga ima još itekoliko čime bismo se mogli hvaliti, no ovom prilikom za sada toliko.
Podsjećam vas na ciklus predavanja “Hrvatski simbolički identitet” koji se četvrtkom održava u Centru za kulturu Trešnjevka (slijedi predavanje Mirka Marijana: Hrvatska odlikovanja, 9. svibnja).
Planiramo da odmah iza posljednjeg predavanja u ciklusu održimo godišnju izvještajnu Skupštinu HGZD-a, za koju ću još na vrijeme poslati poziv i pripremiti sada već uobičajeni izvanredni broj GiZ-a, odnosno Info-Bilten Skupštine HGZD-a. Molim vas da mi dostavite informacije o provedenim aktivnosti koje smatrate da bi bilo uputno uključiti u Godišnji izvještaj, kao i prijedloge aktivnosti za plan za naredno razdoblje, te eventualne prijedloge za točke dnevnog reda ili za točku “Razno”.
Podsjećam da pravo glasa na Skupštini imaju članovi koji su podmirili članarinu za tekuću godinu ili u barem jednoj od prethodne dvije godine. Budući da sumnjam da će zbog tehničkih razloga novi broj “Grba i zastave”, zajedno s uplatnicama za članarinu, stići do vas do održavanja Skupštine – molim članove da na vrijeme uplate prije Skupštine.
IBAN: HR2323600001101905988 Model: 00 ili 99
Iznos: 100 kn godišnje (studenti i umirovljenici 50 kn).
Updated: 04.05.2019. — 08:40