Sudjelovanje na 28. međunarodnom genealoškom i heraldičkom kongresu Quebec 2008.

28ICGHS Quebec City, Canada

28ICGHS Quebec City, Canada

Od 23. do 27. lipnja 2008. godine održan je u Quebecu u Kanadi 28. međunarodni genealoški i heraldički kongres (ICGHS). Ove međunarodne kongrese organizira svake druge godine krovna međunarodna udruga CIGH (Confédération Internationale de Généalogie et d’Héraldique) u suradnji s lokalnim heraldičim udrugama i državnim službama zaduženim za heraldiku, u ovom slučaju su to Fédération québécoise des sociétés de généalogie i Société de généalogie de Québec te Autorité héraldique du Canada. Kongres se održava pod patronatom Gđe. Claire Boudreau, kanadskom ravnateljicom za heraldiku.

Zajednička tema ovogodišnjeg kongresa je The Meeting of Two Worlds: Quest or Conquest (Susret dvaju svjetova: potraga ili osvajanje), a sudjelovanje na Kongresu je prijavilo preko 460 sudionika, otprilike pola od tog broja iz Kanade. Također, oko pola prijavljenih su rodoslovci, a pola grboslovci. Osim Kanađana, na kongesu će biti i znatan broj sudionika iz Francuske, te SAD, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Švicarske i drugih zemalja. Hrvatsko sudjelovanje na ovim kongresima nije novost, naši članovi su već poznati po zanimljivim predavanjima, no sada prvi puta dolazimo kao predstavnici našeg Društva. HGZD su na Kongresu predstavile članice našeg predsjedništva s predavanjima:
Matea Brstilo Rešetar: “Heraldic Symbols on the Coats of Arms of the Military Aristocracy as Vehicles for Memories of Struggles Against the Ottomans
Dubravka Peić Čaldarović: “The Quest of a New Identify – Exemplified by Two Croatian Armorials

Naše su se predstavnica vratile sa značajnim vijestima: na Općoj skupštini Međunarodne genealoške i heraldičke konfederacije (CIGH) održanoj 25. lipnja 2008. Hrvatsko grboslovno i zastavosnlovno društvo primljeno je jednoglasno u članstvo ove međunarodne udruge genealoških i heraldičkih društava.

Nakon što je lani HGZD primljeno u Međunarodnu federaciju veksiloloških udruga (FIAV), ovime zaokružujemo naše prisustvo u međunarodnim stručnim forumima. To je i svojevrsno priznanje naporima našeg Društva, ali i dugogodišnjem radu naših članova, čije je djelovanje prepoznato širom svijeta.