Razgovor s našom članicom Jasminkom Ćus-Rukonić u »Novom listu« 08.03.2020.

Jasminka Ćus Rukonić, Novi list

Jasminka Ćus Rukonić, Novi list

Riječki dnevnik »Novi list« u svojem broj od 8. ožujka 2020. objavio je razgovor s našom vrlo aktivnom članicom Jsminkom Ćus-Rukonić.

Cijeli razgovor pogledajte na stranicama novina “Razgovor s uglednom creskom arheologinjom i pionirkom emancipacije na otoku”, a ovdje prenosimo nekoliko za naše teme zanimljivih detalja:


 

Uz arheologiju, značajna su i vaša istraživanja grbova. Kako ste se zainteresirali za heraldiku? Smatrate li da je Cres posebno bogat grbovima?

– Knjižica o grbovima bila je narudžba tadašnje Turističke zajednice Cres-Lošinj koja je pokrenula Malu turističku biblioteku. O heraldici nisam znala ni »h«, ali sam skupila literaturu i, uz pomoć Đanina Sučića Mornarića, u tri mjeseca napisala knjigu; izdana je na četiri jezika, za kulturne turiste. U istoj biblioteci je Branko Fučić objavio Apsyrtides, a ja sam mu radila arheologiju. Onda je došao rat i biblioteka je stala, ali ja sam nastavila proučavati i obrađivati grbove na otoku.

Pred odlazak u mirovinu Grad Cres dodijelio vam je najveće gradsko priznanje »Pro insula«. Tada ste najavili da kroz godinu dana želite dovršiti i objaviti još neke rukopise i zatim uživati u zasluženoj mirovini. Međutim, još uvijek se bavite arheološkim istraživanjima, redovito vas se vidi na svim kulturnim događanjima u mjestu. Može li se zaključiti da vi tako, aktivno, uživate u mirovini?

– Prednost mirovine je da možeš birati što ćeš i kako raditi, a ja to sada činim i u tome uživam. Još nisam sve objavila što sam planirala. U suradnji s Creskim i Lošinjskim muzejom završavam monografiju o grbovima Cresa i Lošinja, što će biti »točka na i« mojem bavljenju otočnom heraldičkom baštinom. Najesen ću sudjelovati na VI. kongresu hrvatskih povjesničara koji će se održati u Rijeci, i to s jednom heraldičkom temom: Pomoračka zanimanja na grbovima i znakovima cresko-lošinjskog otočja. Redovito nastupam na znanstveno-stručnom skupu Creski anali te za njih pripremam prigodne članke. Posebno me raduje suradnja s udrugom turističkih vodiča Sidar iz Cresa kojima svojim stručnim savjetima i vodstvom pomažem da što bolje javnosti promoviraju otočnu baštinu.

Dodjela priznanja "Pro Insula" Jasminki Ćus-Rukonić

Dodjela priznanja “Pro Insula” Jasminki Ćus-Rukonić