Predstavljena monografija »Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje«, Školska knjiga, Zagreb, 2018.

Predstavljena monografija »Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje«, Školska knjiga, Zagreb, 2018.

Predstavljena monografija »Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje«, Školska knjiga, Zagreb, 2018.

Tijekom zagrebačkog sajma knjiga Interliber u subotu, 17. studenoga 2018. predstavljena je na središnjoj pozornici izložbenog prostora Školske knjige monografija »Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje«, autora Krešimira Kašpara, mr. sc. Mirka Marijana, Siniše Pogačića i Borisa Pristera.

Istraživačima hrvatske faleristike i srodnih disciplina imena autora daleko su od nepoznatih: umirovljeni general Kašpar sudjelovao je u Uredu predsjednika Republike u stvaranju suvremenog hrvatskog falerističkog sustava, mr. sc. Marijan, bio je u Uredu predsjednika pročelnik Odjela za odlikovanja i priznanja, Pogačić je istraživač i autor više monografija simboličke militarije, a Priester je odendavno umirovljeni muzejski savjetnik i kustos zbirke odlikovanja, medalja, plaketa i značaka u Hrvatskom povijesnom muzeju s prebogatim opusom iz ovog područja istraživanja.

Monografija »Hrvatska odlikovanja, priznanja i medalje«, Školska knjiga, Zagreb, 2018.

Njihova monografija daje cjeloviti prikaz odlikovanja i priznanja u svijetu i u našim krajevima uz pregled povijesti i suvremenih sustava odlikovanja u Europi i u svijetu, pregled povijesti hrvatskih odlikovanja i prikaz sustava odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske od 1992. do danas. Donose do sada neobjavljenu statistiku dodijeljenih odlikovanja, priznanja i medalja u Republici Hrvatskoj s poimeničnim popisima odlikovanih, pregled odlikovanja hrvatskim predsjednicima, pregled stranih dužnosnika odlikovanih najvišim hrvatskim odlikovanjima, pravila dodjele, nošenje i isticanja hrvatskih odlikovanja i priznanja. Osim državnih odlikovanja monografija donosi i pregled priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog lovačkog saveza i Saveza izviđača Hrvatske.

Kvalitetni podaci predstavljeni u knjizi kao i atraktivne fotografije učinit će ovu knjigu nezaobilaznim djelom na polici mnogih istraživača ne samo u uskom krugu specijaliziranih stručnjaka.

Monografiju su predstavili uz autore i njezin recenzent profdrsc. Marinko Ogorec, urednik izdanja dr. sc. Deniver Vukelić, te direktor izdavačke kuće dr. sc. Ante Žužul.