Predavanje Jasminke Ćus Rukonić u Osoru, 17.5.2013.

Predavanje Jasminke Ćus-Rukonić u Osoru, 17.5.2013.

Predavanje Jasminke Ćus-Rukonić u Osoru, 17.5.2013.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, a na inicijativu udruge “Sveti Gaudencije”, 17. svibnja 2013. u 19 sati, u Društvenom domu u Osoru održano je predavanje “Grbovi na otočnoj skupini Cres-Lošinj” o cresko-lošinjskim grbovima muzejske savjetnice i djelatnice Lošinjskog muzeja, Jasminke Ćus Rukonić.
Najbogatiji grbovima, i to posebice onim kamenima, je grad Cres, a potom slijede Osor i Veli Lošinj. Heraldičku ostavštinu nalazimo i u manjim naseljima te u danas napuštenim pastirskim stanovima i selima. Najveći dio tih grbova su obiteljski, dok na raznim mjestima nailazimo i na grbove srednjovjekovnih komuna Cresa i Osora te crkvenih dostojanstvenika. Posebnu grupu čine državni grbovi: najviše ih je iz vremena Mletačke Republike, jedan Carevine Austrije te dva hrvatska.
Zbog velikog interesa publike za heraldičke teme cresko-lošinjskog otočja ovo predavanje je predstavljeno i u Osoru nakon što se 2002. godine predstavilo riječkoj, a 2010. godine  zagrebačkoj, te  2012. i malološinjskoj publici.