Novi državni simboli u Bosni i Hercegovini

Amblem Republike Srpske

Amblem Republike Srpske

Čini se da u regiji ovih dana ne nedostaje natječaja za državne simbole, jer je 14. lipnja konačno objavljena i odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti grba i zastave Federacije BiH te grba i himne Republike Srpske (Službeni glasnik BiH 45/07), čime se ovi simboli i službeno ukidaju.

Republika Srpska je objavila natječaj za grb koji je u međuvremenu i proveden, no rezultati još nisu poznati. U međuvremenu koristi se službeno usvojen privremeni amblem do usvajanja novog grba. Federacija BiH svoj natječaj za grb i zastavu još nije objavila, a najavljeno je da se može očekivati u roku od mjesec dana. (Zahvaljujemo na informaciji Adiju Mirojeviću.)


Ažurirano 22.11.2014.

U Federaciji BiH raniji grb i zastava službeno su ukinuti danom punomoćnosti odluke Ustavnog suda, 14. lipnja 2007., kada su grb i zastava uklonjeni iz uporabe. Natječaj za nove simbole nije proveden.

U Republici Srpskoj, raniji grb ukonjen je iz uproabe istog datuma, a 23. travnja 2007. usvojen je amblem Zakonom o amblemu Republike Srpske (Službeni glasnik RS, 49/07).Novi grb nije usvojen, a amblem se i dalje koristi umjesto grba.