Nova knjiga Davor Zovko: »Viteštvo danas«, Naklada sv. Antuna, Zagreb, 2016.

Zovko: Viteštvo danas, Naklada Sv. Antuna, Zagreb, 2016.

Zovko: Viteštvo danas, Naklada Sv. Antuna, Zagreb, 2016.

Nova knjiga švedskog i hrvatskog grboslovca Davora Zovka, u izdanju zagrebačke Naklade Sv. Antuna, obrađuje faleristiku i povijest viteških redova, dvije oblasti bliske i heraldici i veksilologiji, a u par odjeljaka i izravno govore o heraldici (na primjer u opisu viteških atributa u grbovima). Osim toga, i heraldiku i veksilologiju naći ćemo u većini ilustracija u knjizi.

Iz sadržaja knjige:

– Viteštvo je jedna od najznačajnijih institucija u povijesti ljudskog dru­štva, nastala još u srednjem vijeku i održala se sve do danas.
– Danas su viteški redovi i viteške titule, državne institucije kojima suverene države, vlade i vladari nagrađuju svoje i strane zaslužne građane.
– Nastanak viteštva, razvoj tijekom i nakon srednjeg vijeka, viteštvo i plemstvo, viteštvo i viteške titule danas.
– Zašto su viteške titule danas važnije, poželjnije i potrebnije nego ika­da? Titule imaju dvije važne funkcije u modernom društvu: zaslužnim osobama potvrditi da je njihov rad uistinu unaprijedio ljudsko društvo, a javnosti signalizirati da društvo još uvijek cijeni i nagrađuje ljubav, nesebičnost i ustrajan rad.
– Duhovni vojni viteški redovi danas su produžena ruka socijalnog rada Crkve.
– U čemu je razlika između pravih viteških redova, koje suverene, priznate države dodjeljuju zaslužnim građanima, i raznih udruga građana koje sebe na vlastitu inicijativu nazivaju “viteškim redovima”?
– Samostvorene privatne viteške udruge građana nisu ni po čemu loše ili nega­tivne, no “titule” koje te udruge koriste nisu isto što i prave titule.
– Pravi viteški redovi su državne institucije regulirane u domeni jav­nog prava, dok su sve privatne viteške udruge regulirane u domeni privat­nog prava, isto kao na primjer društva ljubitelja glazbe i sl.
– U mnogim državama je zakonom zabranjeno javno nositi “redove” i “titu­le” koje nije dodijelila sama država ili neka strana suverena država.
– Sveta Stolica se više puta očitovala u svojim službenim glasilima i razjasnila da ne priznaje kao viteški red niti jednu od brojnih privatnih samostvorenih viteških udruga.
– Sveta Stolica smatra da je neprimjerno da se crkve i kapele koriste za takozvane “ceremonije investitura” koje organiziraju pri­vat­ne viteške udruge, kakve Sveta Stolica ne priznaje.
– U knjizi su opisane i neke najpoznatije privatne viteške udruge danas.
– Knjiga sadrži bilješke te kazala imena, redova i pojmova.

– Predgovor je napisao mons. Stjepan Biletić, vitez zapovjednik Sv. Groba jeruzalemskog i meštar obredničar švedskog namjesništva Viteškog reda.

Tvrdi uvez, 21cm, 232 stranice, veći broj ilustracija u boji. Knjiga se trenutačno može kupiti u nakladnikovoj knjižari u Zagrebu, po cijeni od 145 kuna.