8. tribina HGZD-a, 22.2.2011. – Vicko Fisković

8. tribina HGZD-a, 22.2.2011. - Vicko Fisković

8. tribina HGZD-a, 22.2.2011. – Vicko Fisković

Naša osma Tribina održava je u utorak, 22. veljače 2011. u 18:30 sati u prostorijama Društva zagrebačke Klasične gimnazije (DZKG), Preradovićeva 44, 1. kat.

Gosp. Vicko Fisković nam je održao predavanje »Heraldička baština Grada Korčule« prema svojem istraživanju za diplomski rad obranjen 2005. godine.

Slojevita povijest grada Korčule ogleda se i u bogatstvu heraldičke baštine. Većina korčulanskih grbova sačuvana je u obliku kamenih reljefa razmještenih po monumentalnim lokacijama na komunalnim i obiteljskim palačama, te na gradskim zidinama, ukazujući i na snažnu kamenoklesarsku tradiciju. I dok je mnoštvo ove građe uništeno ili nestalo tijekom višestoljetne burne gradske povijesti, u Korčuli se još danas na istaknutim mjestima mogu vidjeti brojni grbovi. Najviše ih pripada skupini od dvadesetak obitelji domicilnog plemstva naimenovanog od ugarske krune u XIV. stoljeću, koje im kasnije potvrđuje i mletačka vlast, dok zasebnu skupinu tvore grbovi biskupa korčulansko-stonske, potom korčulanske biskupije, većinom oslikani na drvetu a izloženi u opatskoj riznici. Grbove ističu i bogatiji pučani, gradske bratovštine, te zajednice obrtnika. Mletački knezovi grada i providuri Dalmacije isticali su i svoje grbove kao i grbove duždeva te državne znakove – lavove sv. Marka. Obiljem građe, koje je usporedivo tek s nekoliko gradova na istočnoj obali Jadrana, Korčula s pravom zaslužuje nadimak »grad grbova«.